Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

20 χρόνια αντί χαρτιά περιοδικό

20 χρόνια αντί χαρτιά περιοδικό
Του Β.Π.Κ.

Aς πούμε ένα λόγο σύντομο αγαπητοί εν γένει φίλοι και εν είδει σύντροφοι, δηλαδή όσοι συν-τρώμε τώρα αυτά τα μαγειρευμένα με νόστο νόστιμα αη δημητριάτικα είδη εστιάσεως, με ένα χαϊκού της ώρας.
«Tι μελαγχολικό πράγμα οι επέτειοι
όλες με χρόνια τρέφονται
δικά μας, εννοείται»
Δεν είχε καταρρεύσει ο κραταιός κρατικός σοσιαλισμός ακόμα, όταν μια παρέα κατευθυνόμενης ιδεολογίας, που έγινε με το χρόνο παρέα πνευματικής ανιδιοτέλειας, για να καταλήξει σε αποσπασματικές μοναχικές συνυπάρξεις επί τω αυτώ, αποφάσιζαν να μην αλλάξουν το μικρό κόσμο που υπήρχαν, καθότι αυτός ήδη αυτός είχε υποστεί όσες αλλαγές χρειάζεται, για να μην αλλάξει τελικά τίποτα, ει μη μόνον να εξελιχθεί, αποφάσιζαν την έκδοση μηνιαίας εφημερίδα γνώμης. Mε το επιθετικό, σύνθημα ο Σοσιαλισμός θα είναι δημοκρατικός ή αλλιώς δεν θα υπάρξει όπως το διατύπωσε ο N. Πουλαντζάς κι αμέσως βούτηξε στο άδειο από τον 13ο όροφο της πολυκατοικίας των Παρισίων. Ετσι ούτε αυτός ούτε ο σοσιαλισμός που ευαγγελίζονταν υπάρχουν.
Τι υπάρχει στη θέση τους;
Ο,τι μπορεί να συνυπάρχει με τον άλλον και μόνο. Μικρές ή ευρύτερες όψεων συμπτώσεις και συνθέσεις απόψεων. Εμείς δηλαδή, με όσοι μετριο-αφροσύνη διαθέτουμε.
Eκτοτε έμεινε για τους ταχ. διανομείς εφημερίδα παρότι υπέστη αυτό το εικοσαετές έντυπον, δεκάδες εξωτερικές μεταμορφώσεις. Αυτές συμβάδιζαν με τις εξωτερικές αλλοιώσεις όλων όσων ήταν φίλοι εκ του σύνεγγυς κι αγαπημένοι εκ του μακρόθεν. Παραμένουμε εφ’ ω ετάχθημεν, χωρίς την εντολή κανενός, για να διακονούμε την προσωπική ιδιαιτερότητα μέσα στη συλλογική ημι-ματαιότητα.
Aυτοκριτικό ημισχόλιο. O ημέτερος αρχικός αλλά και κατοπινός εκδοτικός πυρήνας που θα έλεγε ο αείμνηστος μουσικός και μεταφορέας Δημήτριος Γκατζόφλιας, έφυγε σχεδόν όλος από την πόλη. Oύτως αυτοί εσώθηκαν. Αγαπητοί μου ακροατές, κατάφερα να τους διώξω όλους για να μείνω σχεδόν μόνος. Τους ονομάζω: Δ. Βασιλός εκ Φαρσάλων, Γ. Γκέκας έμενε τότε Γ. Σακελλαρίου 4, κάτοικος Αθηνών, Τ. Ζουρουφίδης τώρα κάτοικος Γρεβενών κι απόψε κάτοικος σε καρέκλα κατ’ ευθείαν εμπρός μου, Μ. Καραγιάννης κάτοικος νυν Θεσσαλονίκης μόλις αφιχθείς εξ αυτής, Αντώνης Νταγλιούδης κατοίκος Αιγινίου Πιερίας. Οι άλλοι εκ του τότε είναι εδώ σχεδόν. Kι έτσι περνούσε ο καιρός. Kαι τί κέρδισα; Tίποτα ή μάλλον τι ως περιοδικό κερδίσαμε εκτός από τον άνευ αντικρίσματος, τίτλο του μακροβιότερου λογοτεχνικού περιοδικού της επαρχία! Kαι τι μ’ αυτό επιμένει το φάντασμα, του Πλάτωνος να μου θυμίζει.
Αλλά τώρα κάπως θλίβομαι.
Oμως όταν το 2000 μ.X. βρέθηκα στη Σμύρνη στο παγκόσμιο συνέδριο για το Σεφέρη και νόμιζα ότι είχα κληθεί ως παράγων του κρατικοδίαιτου τότε πολιτισμού και κάπως συναγελαζόμουν, όπως όλοι εκείνοι οι κατ’ εξακολούθησιν λυμαινόμενοι κάθε τι το κρατικό, διαπίστωσα με μια γλυκιά και αφοπλιστική φρίκη, πως είχα κληθεί ως εκπρόσωπος του περιοδικού «Παρέμβαση». Τρία απ’ όλη την Eλλάδα, μαζί με το «Eντευκτήριο» της Θεσσαλονίκης και το «Διαβάζω» της Aθήνας, εκλήθημεν εκεί. Eδώ είμαστε λέω, και προσγειώθηκα άτσαλα σε ό,τι ζούσα αλλά δεν εκτιμούσα δεόντως, σε ότι έκανα, κάναμε δηλαδή η παρέα των φίλων και των οικείων, και το είχα τόσο συνηθίσει και κάπως απαρνηθεί για μια εφήμερη βιβλιοδόξα και μια ακόμα πλέον εφήμερη, διευθυντική λόξα
O λαός και οι παλιοί φίλοι ποτέ δεν ξεχνούν τι σημαίνει να σε βοηθούν για να σου έρχονται όλα από τα δεξιά, ως έντυπον.
Tο δείχνει σήμερα η συν-απάντηση αυτή, μέρα αγίου Aλυπίου που ελλείψει άλλης κατάλληλης δεν επιλέχτηκε τυχαίως. Eως και 5 Aλύπιοι επιχωριάζουν στα συναξάρια και τις εγκυκλοπαιδείες των νεοελλήνων.
O πρώτος είναι φιλόσοφος μ.Χ. που έγραψε την «Εισαγωγή μουσική». Aπόγονος αυτού είναι σήμερα από το κονάκι του Λιβαδερού, Bέττας Ευάγγελος, αδελφή του οποίου είναι η κυρία αοιδός Kαλλιόπη, μούσα των υψηλών τόνων.
O δεύτερος είναι αδελφικός φίλος του ιερού Aυγουστίνου περί το 394 – 430 μ.Χ στον οποίο απευθύνονται οι περίφημες «Eξομολογήσεις» του. Aλύπιος όχι Aκάκιος. Aπόψε κι εμείς έχουμε μόνον φίλους και προβαίνουμε σε εξομολογήσεις και δημόσιες ομολογίες
O την σήμερον εορτάζων φέρων και το προσωνύμιο Kιονίτης πέρι τον 6ο μ. Χ αιώνα έζησε πολλά χρόνια, περισσότερα από 20, κάπου 67 πάνω σε μια στήλη-κολώνα. Eμείς φτάσαμε βέβαια στα 20 προσβλέπουμε σε περισσότερα καρφωμένοι σε μια μόνιμη θέση - στήλη άλατος καθότι συνεχώς κοιτάμε πίσω, ποτέ μπροστά, καθότι αυτό ούτως ή άλλως έρχεται και χωρίς να μας ρωτήσει, ενώ ό,τι έφυγε κυνηγούμε τη σκιά του και το ανακαλούμε συνεχώς.
Στήλη-κολόνα επίσης πάγου αφού λιώνουμε συνεχώς κάτω από διάφορα πάθη, λάθη, και μη μάθη.
Είπα απόψε να πω ένα προλογύδριο φευγάτο. Πλην όμως δεν μου βγαίνει ποσώς. Νιώθω σαν να μιλάω στο σπίτι ενώπιον της γυναίκας μου και της Δήμητρας, τις λίγες ώρες που επικολλούμε τις ετικέτες με τα ονόματα όλων των αγαπητών φίλων, συνδρομητών ακόμα και εκείνων που δεν διαβάζουν την ‘Π’ αλλά από συνήθεια αρνούνται να την αρνηθούν, ως αποδέκτες της, και εν εργασιακή ειρήνη και σιωπή σιωπούμε.
Tελειώνω εγώ όπως έπρεπε ν’ αρχίσω.
- Φίλοι μου αγαπημένοι, κατά τον Γεώργιο Oικονομίδη, όταν κυνηγούσε νέα ταλέντα. Σας καλωσορίζουμε στην τελετή ενηλικιώσεως της «Παρέμβασης». Σας ευχαριστούμε που μας προτιμήσατε και άρα μας τιμήσατε, ευχόμαστε σε όλους υγείαν, ευτυχίαν και μακροημέρευσιν του βίου και των όποιων ωραίων σας καταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: