Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Οι εικονοφόροι...


Τους κοιτούσα από μακριά και ντρεπόμουν εγώ γι’ αυτούς.
Σε ποιό τόπο και καιρό ύψιστης φονταμενταλιστικής ανθοφορίας υπάρχουμε και μάρτυρες γινόμαστε παρόμοιων λιτανειών κι άλλων εκποιήσεων πάσης πίστεως, της όποιας και όσης πίστεως, διαθέτει ο καθένας. Η εν λόγω έγινε την 13η Μαίου 2009 (μνήμη Γλυκερίας μάρτυρος) με την ευκαιρία της ενθύμησης του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ του 1995, τον οποίο η γεωλογική μας φύση (κι ο θεός άγιος Εγκέλαδος) διέταξε να επισυμβεί, αλλά η επιχώρια Παναγία τον κράτησε σε αναίμακτα επίπεδα! Αυτά ισχυρίζονται οι ορθολογιστές αλλά και οι παπαδιστές.
- Αγίας αγυρτείας τω ανάγνωσμα.
Τι σε νοιάζει εσένα βέβαια; Εσύ κάνε το χλευαστικό σου καθήκον ενώπιον της ιστορίας, του νυν τίποτε δηλαδή, και δεν σε υποχρεώνει κανένας ούτε να μαρτυρείς ούτε πρωτίστως να μαρτυρείσαι απ’ όλα αυτά. Ελα, όμως που δαίμονας ή μήπως άγιος, σου θυμίζει συνεχώς πως μεγάλα τα της ...πίστεως κατορθώματα εφ’ όλης της ύλης, ιδίως εκείνης της εντελώς υλικής ύλης.
Πέθανε ο Ευγένιος Σπαθάρης τις μέρες αυτές αλλά ποτέ δεν θα βάλω τους εικονοφόρους (=ούτε εικονομάχοι ούτε εικονολάτρες κάτι το ενδιάμεσο και χλιαρόν, ακριβώς αυτό που στην Αποκάλυψη ο Ι. Θεολόγος ξερνά ως ανθρώπινον είδος) στην ύψιστή αισθητική και καλλιτεχνική κατηγορία των Καραγκιόζηδων -εν τη ασκήσει εννοείται των θρησκευτικών, πολιτικών και κομματικών καθηκόντων τους, όταν από επώνυμοι πολίτες γίνονται έρμαια του πάθους τους για την αόριστη επανάληψη στο παρών και στο μέλλον του είδους τους και τον ασίγαστο πόθο για κατανάλωση εξουσιαστικών παραισθησιογόνων. Η θρησκευτική εξουσία για να μαζεύει χρήματα κι επιβολή, η πολιτική τοπική και μη, για τους ψήφους τους περιούσιους και τα εξ αυτών μετά συμπαρομαρτούντα. Στην πορεία για την απόκτηση αυτών τίποτε δεν τους σταματά.
Θεέ μου τόσον άθεος έγινα τέλος πάντων;
Είναι και που άργησα φέτος να πάω στ’ άγιον Ορος κι αφέθηκα να άγομαι και να φέρομαι από παντιοδιαολές.
- Ημαρτον Παναγία Ζιδανιώτισσα, μυδραλιοφόρα!

5 σχόλια:

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Απλά εύγε αγαπητέ Β.

Νίκος Κούκος είπε...

Απλά εύγε, όχι πολύπλοκα. "Απλώς" είναι το επίρρημα. Ουφ, πια. Θα σκίσω το απολυτήριό μου. Του Δημοτικού.

Ευχαριστώ. Όλους.

Νίκος Κούκος
Ειδικός Επισκελεύς του Διαθαλασσέως

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Aγαπητέ κ.Κούκο
Από εσφαλμένη αντίληψη της έννοιας της Δημοτικής ή από μία τάση να υπαχθούν τα πάντα σε ανεξαίρετους κανόνες, χρησιμοποιούμε το επίρρημα ''απλά'' αντί του ''απλώς''. Ωστόσο , οι δύο τύποι διαφέρουν σημασιολογικά : ''Απλά'' σημαίνει με απλό τρόπο (ως οφείλω δηλαδή στο πρόσωπο του Β.), με απλότητα δηλαδή, ενώ ''απλώς'' σημαίνει μόνο. Επίσης διαφέρουν και άλλα επιρρήματα, όπως εκτάκτως/έκτακτα, αδιακρίτως/αδιάκριτα κ.ά. Το απολυτήριό σας μην βιαστήτε να το σκίσετε.Του Δημοτικού εννοώ.
δ.μεντεσίδης, μέλος της λέσχης των φίλων του πεθαμένου χαμόγελου του Κέιν Κρήκ.

Νίκος Κούκος είπε...

Αξιότιμε κ. Μεντεσίδη,

καθήσατε και φάγατε πέντε λεπτά από το χρόνο σας για να μου πείτε όσα ήδη ξέρω, ενώ απλώς (είδατε;) θα μπορούσατε να πείτε ότι κάνατε λάθος. Δεν τρέχει τίποτα.

Ευχαριστώ. Και τα τρία blog σας.

Νίκος Κούκος
Υπεύθυνος Διαγνωμικής Διάσπασης σε Τριγωνικό Ραντάρ

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Δεν ''έφαγα'' αλλά διέθεσα απλώς (εδώ μάλιστα...δηλαδή μόνο) πέντε λεπτά από το χρόνο μου,φρεσκάροντας την παραμελημένη κλασσική μου παιδεία. Δε θα επανέλθω ξανά επί του θέματος.

δ.μεντεσίδης, μεταμεσονύκτιος κυνηγός (με ηλεκτρικά μάτια) ταλέντων με προορισμό το Χόλυγουντ.