Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Για τη νέα Παρέμβαση του Αντωνίου Κάλφα (γεν. του Κάλφαντος)

Λίγα λόγια για το περιοδικό «Παρέμβαση», την πνευματική επιθεώρηση της Κοζάνης που τιμά τα μακεδονικά γράμματα
(τεύχος 180-181, Απρίλιος- Αύγουστος)

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ
Η Παρέμβαση ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια σαν όχημα πολιτικής και πολιτισμικής ευρύτερα παρέμβασης στα κοζανίτικα συμφραζόμενα, λίγα χρόνια μετά την μεταπολίτευση. Εξετάζοντας μετά ένα τρίτο περίπου του αιώνα τη διαδρομή της Παρέμβασης δεν μπορεί κανείς παρά να μείνει χάσκων από αυτό το μικρό θαύμα που συντελέστηκε από το πείσμα και το πάθος μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι στοιχήθηκαν στην υπόθεση της υπεράσπισης του καλού γούστου (αισθητικού και πολιτικού).


Τι μετρά αυτή η τριακονταετία και η παραγωγή 181 τευχών; Μόνιμες στήλες κριτικής αποτίμησης των ιθαγενών συμπεριφορών στο χώρο του πολιτισμού αλλά και της τρέχουσας τοπικοαυτοδιοικητικής συγκυρίας, κοινωνιογλωσσικές προσωπικές καραγιάννειες περιδιαβάσεις (Ενδόδημα και αποικιακά), δοκίμια και κριτικές για βιβλία μικρά και μεγάλα, συγκριτολογικές και φιλολογικές μελέτες από κοζανίτικα χέρια (Μάριος Κυπαρίσσης-Μώρος, Αγνή Παπακώστα, Μάκης Καραγιάννης κ.ά.), άφθονη γραμματεία με εκπροσώπους από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, ποιητές, πεζογράφους και καλλιεργημένους λόγιους από τον μακεδονικό χώρο αλλά και από την όλη επαρχία που ενίοτε συνιστά το νεοελληνικό πνευματικό φέρεσθαι (Σάκης Παπαδημητρίου, Κώστας  Ριζάκης, Ηλίας Κεφάλας, Νίκη Μαραγκού κ.ά).

Το περιοδικό φιλοξένησε ακόμη ευπατρίδηδες ιστοριοδίφες και φιλίστορες οι οποίοι αναδιφούν στα της πόλεως και της περιοχής της κεντροδυτικής Μακεδονίας εδάφη, φιλολόγους νεοελληνιστές που αγαπούν και αναλύουν πλευρές της μακεδονικής και νεοελληνικής ταυτότητας (ο θαυμάσιος κριτικός των μειζόνων της μεταπολεμικής αριστεράς Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής εκ Κρανιδίων και κοντοχωριανός) κλπ.

Ψυχή και καρδιά του περιοδικού τα τελευταία χρόνια ο ακούραστος εκδότης, καλός πεζογράφος και καλύτερος κοινωνιογλωσσογράφος Βασίλης Καραγιάννης: τα κείμενά του σχολιάζουν με απαράμιλλη λογοτεχνικό γούστο και χυμώδη εφευρετικότητα πτυχές του κοινωνικού μας δυσμενώς υπάρχειν. Αλλά ο Καραγιάννης δεν είναι μόνος του. Τα κατάφερε να δημιουργήσει μια εκλεκτή φιλόμουση ομάδα και ένα προσεκτικό κοινό. Και το κοινό του Καραγιάννη αγαπάει τη δημοκρατική διασπορά, την κίνηση, τη διαρκή μέριμνα, την πατριδοφιλία, τον πόθο τού να μην είμαστε βαρετοί. Για τον λόγο αυτό οργάνωσε και οργανώνει συνέδρια, συναντήσεις, αναλόγια, ιστορικές διαδρομές, εκδηλώσεις φιλίας και ανάγνωσης σε Μουσεία, φουαγιέ θεάτρων, εισόδους πολυκατοικιών, δημοτικά διαμερίσματα, κρύες αίθουσες σταθμών, σε βαγόνια και σε αναγνωστήρια, σε πλατύ κοινό αλλά και σε αριθμημένες αίθουσες είκοσι ατόμων, όπου οι συμμετέχοντες άκουγαν οικειοθελώς σπαράγματα από την ταπεινή ποίηση των Γρεβενών μέχρι τον παπαδιαμαντολόγο φίλο του Κούντερα Λάκη Προγκίδη εκ Παρισίων.

Ως δείγμα ατελεύτητης αγάπης για τον ελλαδικό τόπο παραθέτω τα περιεχόμενα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού (τχ. 180-181, Απρίλιος- Αύγουστος).

Κυριάκος Χαραλαμπίδης Βόδια στο νερό, Π. Β. Πάσχος Δύο ποιήματα, Β.Π.Κ. Ενδόδημα και αποικιακά, Τ. Σ. Ελιοτ BURNT NORTON απδ. Αλ. Κοσματόπουλος, Αρετή Γκανίδου 2 ποιήματα, Τέος Ρόμβος Η Εύρεση, Γ. Σπ. Καραχάλιος Προηγήθηκαν τα όνειρα, Γ. Αράγης Η ποίηση του Τάσου Κανάτση, C. Barbarito 4 ποιήματα για τον Ε. Μοντάλε, Μάκης Καραγιάννης Σπαράγματα, Ισ. Κανταρέ Αγαπά η ανθρωπότητα τη λογοτεχνία;, Γ. Υφαντής 4 ποιήματα, Ν.Τσίγκας Ζάχαρη στην πλατεία, Ειρήνη Καραγιαννίδου 4 ποιήματα, Ελένη Γκόρα Να πολεμάτε τους κακούς…, Κώστας Θ. Ριζάκης Αποσυνάγωγος, Christina-Georgina Rossetti 2 σονέτα και δύο ρίμες , Ολ. Αλεξάντροβnα Σεντάκοβα Δ. Τριανταφυλλίδης, Ευριπίδης Κλεόπας Η γέννηση ενος ύμνου, Αλεξ. Βαναργιώτης Εθνικό κτηματολόγιο, Δώρα Κουγιουμτζή Σαν από μετάξι, Ρόζε ‘Αουσλεντερ 5 ποιήματα μετ. Βούλη Ζιόγκου, Π.Τσαλουχίδης Χαμηλά ποτάμια του Θ.Μ, Γ. Ζιόβας Ποτάμι στη βροχή, Φωτεινή Βασιλοπούλου Αμείλικτο νερό, Πορφύριος ηγούμενος Γλυκά κουταλιού, Αντ. Παπαβασιλείου Μελανάκια εν Harfield, Ελένη Κοφτερού 2 ποιήματα, Αλέξανδρος Αραμπατζής 3 ποιήματα, Αγγελική Πεχλιβανίδου & Τριαντ. Κωτόπουλος Τα μείζονα και τα ελάσσονα στην ποίηση του Μ. Σουλιώτη, Γ. Δελιόπουλος 2 ποιήματα, Μάριος- Κ. Μώρος “Πάνω σ’ ένα ξένο στίχο”, Δήμητρας Καραγιάννη Το αντίδοτο, Χρύσας Βλάχου 7 μκρά ποιήματα, Τάνια Σαμαρά για την ποίηση της Ζωής Σαμαρά, Αντώνης Κάλφας για τον Π.Β.Πάσχο, Αντώνης Κάλφας για τη Γεωργία Κολοβελώνη, Αγάθη Γεωργιάδου για Σοφ. Παπαχριστοφίλου, Μαρώ Τριανταφύλλου για Ηρώ Νικοπούλου, Αννα Κουστινούδη το 3ον Θευθ, Ανεπίκαιρα νέα, 111 Οδός βιβλίων, Πάροδος περιοδικών
Δεν υπάρχουν σχόλια: