Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Θερβάντες ή Δον Κιχώτης ένα και τω αυτώ...

...(29 Σεπτεμβρίου 1545) Μιγκέλ Θερβάντες. Ναύπακτος το λοιπόν και από την ωραία αυτή μικρόπολη η κυρία Αφροδίτη ποιήτρια οφθαλμών («Όρασις ένδον») το γένος οδοντιάτρου Θ. Κοϊδου, νύφη κάπου στην ορεινή Ναυπακτία, μας έστειλε φωτογραφίες του Μ. Θερβάν Δον-
Κιχότου που πήρε μέρος στην ένδοξον ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) υπό τας διαταγάς του Χουάν του Αυστριακού κατά της αήτητης έως τότε τούρκικης αρμάδας. Παρότι ασθενής ορίστηκε διοικητής δώδεκα ανδρών και στη μάχη έχασε το αριστερό του χέρι «δια την δόξαν της δεξιάς» όπως έγραψε. Διετέλεσε αιχμάλωτος πειρατών και πουλήθηκε δούλος. Για πέντε χρόνια ήταν στις περιπέτειες της επιβίωσης. Εκανε συνεχώς απόπειρες να δραπετεύσει σε σημείο να δηλώνει ο ηγεμών των φυλακών: εάν θα ηδύνατο να φρουρήσει καλώς αυτόν τον μονόχειρα Ισπανό θα έπρεπε να θεωρεί την πρωτεύουσάν του, τους δούλους του και τας γαλέρας του ασφαλείς». Μόλις ελευθερώθηκε διετέλεσε σύζυγος νεότερής του κατά 18 χρόνια γυνής. Εγραψε τιςγνωστές υποδειγματικές «Νουβέλες» του· επίσης θεατρικά έργα τα οποία δηλώνει «πως όλα επαίχτηκαν χωρίς να σφυριχτούν»· διετέλεσε επιμελητής εφοδιασμού στο στρατό και στο ναυτικό αλλά και φοροεισπράχτορας· για ανωμαλίες περί την υπηρεσία αυτή φυλακίστηκε και στην αθλιότητα της φυλακής άρχισε να γράφει ένα από τα πιο ευθυμότερα βιβλία του κόσμου.
«Εχθρικά κι ευνοϊκά άστρα
μεσουρανούσανε τη νύχτα που γεννήθηκα
στα τελευταία χρωστώ τη φυλακή
εκεί που ονειρεύτηκα τον Δον Κιχότη»
γράφει ο Χ.Λ. Μπόρχες εκ μέρους ή και για τον Θερβάντες...

Από το ακυκλοφόρητον εισέτι: "Δονκιχοτισμοί επί χάρτου αλλά παντός καιρού. 24 εικόνες από τον βίο και την πολιτεία διαφόρων δον-κιχότων.
(Στο γλυπτό Θερβάντες ή Δον Κιχώτης ένα και τω αυτώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: