Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Ο Πατριάρχης ανά τας οδούς, τις πόλεις και τις άνω κάτω κώμες της περιοχής Κοζάνης


Κατά το εκπονηθέν πρόγραμμα περιοδείας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος  του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α' (σε συντομογραφία Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β .τ. Α') στη θεόσωστον μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης μετά την 27ην  Ιουνίου μεταξύ των διαδρομών που θα ακολουθήσει η Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β ο Α' είναι και ο δρόμος που παίρνει η θαυματουργός εικόνα Παναγίας της Ζιδανιώτισσας κάθε Παρασκευή της Διακαινησίμου, όταν βγαίνει από τη μονή της μετανοίας της για την κοσμική γύρα προς ευλογίαν του λαού γενικώς και δια την ιεράν ζητείαν της, ειδικώς .
     
       Ετσι η κουστωδία του θα ξεκινήσει από την αρχαία Αιανή, η οποία μη ξεχνάμε πως είναι η ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Κοζανιτών ων ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽α του Δ όταννακτεακης και Στεγανουπος παοποει υπουργο(αλλά όχι από την Καισαρειά που είναι και η πρώτη έδρα Μητροπόλεως στην περιοχή το πρώτο μισό του 4ου αι.), θα υποστεί αρχαιολογική περιδίνηση στο μουσείο της κατά την οποία οι αγραυλούσες ή και αργούσες αρχαιολόγοι θα ξεκατινιαστούν στην ξενάγευση του. Μετά, δια μέσω της εθνικής οδού Κερασιάς, του κόμβου Κτενίου (άλλοτε Βυζαντινό Κάστρο και γενέθλιος αφετηρία της σύγχρονης Κοζάνης), του κόμβος λάκκος Ροδιανής και τη στροφή αγίας Παρασκευής (σημαντικό βυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο από ναό της αγίας κείται εκεί ) αναγκαστικά θα διασχίσει την κοινότητα Λευκοπηγής. Από την πολίχνη η οποία άλλοτε διετέλεσε πολιτιστική πρωτεύουσα  της Κοζάνης ή η πόλη υσωνος ﷽﷽﷽ν σκι ΚΠΗ και ξεχυ.τηςήταν πολιτιστική αποικία της, θα περάσει κάτω από τη φυσική αγει﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ατανου της ννακτεακης και Στεγανουπος παοποει υπουργοψίδα του αιωνόβιου πλάτανου. Το πρόγραμμα δεν προβλέπει στάση ολιγόλεπτη για καφέ, όπως σταματούν τα  στίφη των ΚΑΠΗ και ξαμολιούνται στην σκιά του, ιδίως σε περιόδους καύσωνος και οι παρακείμενοι καφεπν ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽τονοκια οι παρακειμενοι καφεπθηε στου βενιωτη τη Γωνικώλες αλλοφρονούν από το πλήθος προς εξυπηρέτησιν.
             Αρα θα φύγει...
            Ομως επιβάλλεται η Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β.ο.Α'  να κάνει "μια στάση εδώ" για λόγους ιστορικούς και οικολογικούς. Απ' αυτή τη φυσική πρασίνη αψίδα που σχηματίζει ο ευρωστότερος πλάτανος των Βαλκανίων (σε ομορφιά, ύψος, υγεία, όγκο φυλλώματος και κορμού) ως μη γνωστόν πέρασεά﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽δρος και σταματησε στου Βενιωτη τη Γωνιενιωτη τη Γωνικέρασν κατά την αρχαιότητα ο ...Μέγας Αλέξανδρος και σταμάτησε στου Βενιώτ' τ' γωνιά. Τη σκην-﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽την τηνή απαθανάτισε γλυπτικά κι επί τοίχου ο Γ. Κουντούρης με την κεφαλή του Αλέξανδρου επί σταυρού. -Καλά πόσων χροντης﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽σε ο εν λρχετια ποητικυ Βενιωτη τη Γωνιενιωτη τη Γωνικών είναι ο Πλάτανος, θα ρωτήσει κάποιος, κι η απάντηση έρχεται αμέσως, ότι αυτό λέγεται ποιητική αδεία, αλλά πάντως πέρασε από κει ο εν λόγω στρατηλάτης στο δρόμο του για την Αιανή και την Ελίμεια.
            Στη σκιά του, ως γνωστόν, στάθηκαν κι ήπιαν καφέ σερβιριζόμενο από τον κ. Ιωάννη Καραπάτσιο, δύο πρόεδροι Δημοκρατίας ο Κύριος Σαρζετάκης και κ. Στεφανόπουλος, άπειροι σημαντικοί ή ασήμαντοι υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, μία μη εστεμμένη βασίλισσα, η κ. Δήμητρα Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και μια κανονικήδια γελαδια, αρνια κια ατσκκεςυ εριξε τ κυρία Βασίλισσα στις αρχές της δεκαετίας του '60, η α. α (αυτού ασημαντότης) Φρειδερίκη, την επαύριο του αγίου Αχιλλείου τότε που έριξε τέτοια βροχή και χαλάζι  ώστεδια γελαδια, αρνια κια ατσκκεςυ εριξε τ πνίγηκαν βόδια, γελάδια, αρνιά και κατσίκες στο χωριό.
            Η  Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β.ο.Α' δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ο  πράσινος Πατριάρχης για την τόση ευαισθησά﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽οντος τία που δείχνει στα ζητήματα του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην θαμβηθεί από αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης,  τον Πλάτανο δηλαδή Λευκοπηγής. Μπροστά του όλοι οι πλάτανοι της Ελλαδικής ενδοχώρας και βαλκανικής χλωρίδος, υποκλίνονται όπως τα δεμάτια στάρι στο όναρ του Ιωσήφ. Επειδή μάλλον δημιούργημα του Θεού είναι πασει﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽λορικααι λοπηγ μποροντος τρά των χωρικών, οφείλει να διακόψει λίγο τη προγραμματισμένη ρουτίνα και να ευχαριστήσει τον Δημιουργό γι' αυτό το θαύμα Του. 
            Θυμίζω δε μετά συγχωρήσεως στην Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β.τ.Α' πως τέτοια εντυπωσιακά δέντρα τιμούνταν ιδιαίτερα από τηννης ﷽﷽﷽﷽﷽﷽οίας του πατιακτεακης και Στεγανουπος παοποει υπουργο αρχαιότητα ακόμα.
            «Σήμερα που οι άνθρωποι καταστρέφουμε παντού τη γήινη χλωρίδα, θυμάμαι συγκινημένος-από τον Ηρόδοτο- την ιστορία του Ξέρξη, όταν θαμπώθηκε από την ομορφιά ενός πλατάνου (κάλλεος είνεκα), πηγαίνοντας για τις Σάρδεις, και του χάρισε στολίδια από μάλαμα (δωρησάμενος κόσμω χρυσέω), ανάθεσε μάλιστα σε φύλακα τη φροντίδα του δέντρου παντοτινά (μελεδωνώ [αθανάτω] ανδρί επιτρέψας -βλέπε Η’ 31». μας θυμίζει ο Ζήσιμος Λορεντζάτος στο ξακουστό μεταθανάτιο σύγγραμμά του «Collectanea".
            Τον πλάτανο να τον ευλογήσει κανονικά. λοιπτος﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽,ών Πατρια ευχαριστόν, ο πρώτος, είπαμε,ας ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ργγησιε ική του χυ.της οικολογών Πατριάρχης της ιστορίας και να προτείνει, στη διοίκηση, όποια κι ό,τι ως τέτοια θα υπάρχει μετά την17ην Ιουνίου, να κηρυχτεί διατηρητέοθονται﷽﷽﷽﷽ας και θεοο δραρχει μεου αΑν του επισταυρο μνημείον της φύσεως, αφού δεν μπορεί να τον οσιοποιήσει, ή να του κρεμάσει τους σταυρούς του αγίου Ανδρέα, Να είναι αυτό και η μόνη δημλωση﷽﷽﷽﷽﷽﷽αι απυεθειας για την νοητμοςυ και τα καλαθια με το σακόσια εξαγγελία και προσφορά του στον τόπο μας. Οτι ό,τι και να πάρει από τα νοητά η α-νόητα (άυλα εννοώ ) δώρα που θα του προσφέρουν, θα είναι άνευ αξίας και εντελώς πληθωριστικά αφού αυτά δίδονται στον πάσα έναν περαστικό από εδώ. Το ΤΕΙ  λ.χ. που θα τον ανακηρύξει κάτι σαν επίτιμο πατριάρχη του, μοιράζει αυτές  τις τιμές (έχει στήσει ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ακεια ιλαι τμημα βιομηχανικο του επισταυρο ολόκληρη βιοτεχνία με πατέντα από το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού) ιιε ﷽﷽﷽﷽﷽ατγοι κι οι χιλαρχοι του αΑν του επισταυροαφείδωλα παντού, όπως μοιραζόταν το αξίωμα του χιλιάρχου ή του αντιστράτηγου (χιλιάδες) κατά την περίοδο του Αγνα ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽τγχιλαρχοι του αΑνώνα, τ αΑν του επισταυροώνα. Ετσι τσιμπολογεί το καθίδρυμα, δόξα από τη δόξα ή τη λόξα των άλλων, αφού ως ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ακεια ιλαι τμημα βιομηχανικο του επισταυρο γνωστόν "Η κολακεία είναι τροφή των ανοήτων αλλά και οι πιο σοφοί αρέσκονται κάπου κάπου να τσιμπολογούν απ' αυτή". Η Δυτικομακεδονική Περιφέρεια θα του φουσκώσει τους βαρύτιμους τόμους Ιστορίας της, που τους βρήκε θημωνιά στα υπόγεια, σκανδαλώδες κατάλοιπο της προηγουμένης μη αιρετής περιφέρειας, και τα καλάθια με τα ευγενή προϊόντα της γης των Δυτικομακεδόνο﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽μακεδθυς προηγουμι τονων (λ.χ. κρόκο). Ο Δήμος δε θα του κενώσει την Φήμη του σε  πιάτα παραδοσιακής τεχνικής με το καμπαναριό επάνω τους και άλλα κιτσάτα είδη. Ολα αυτά βέβαια είναι για την αντίστοιχη με το είδος, ανακύκλωση.
            Αλλωστε είναι και περιττά αφού ήδη η Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β. ο. Α' έχει τιμηθεί  οριστικά και αμετάκλητα στην έδρα του μάλιστα, από τον εκπρόσωπο της πόλεως, τον Εθνικό κ. Γ. Κ. και κατέστη επίτιμο μέλος του αθλητικού του ομίλου. Του επιδόθη δε δίπλωμα με το αναλογούν παράσημο.
            Στη Λευκοπηγή είμαστε εν τω μεταξύ, και αν θέλει να δώσει κι ένα θεολογικό κάπως περιες κια Σερβιωτεςνοδωσει κι ελνα θεολογικχόμενο κι ς κια Σερβιωτεςνοδωσει κι ελνα θεολογικόχι μόνο οικολογικό στην πορεία του προς Αιανούς. Βελβενδινούς και Σερβιώτες (οι τελευταίου μου χαλούν την ομοιοκαταληξία και την παρήχηση ου ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽τρος Εμμοα`αι την αα θεολογικμε την προς Εμμαούς πορεία Του) και εκεί μετά τον καφέ, ας ζητήσει ήδη η Α.Θ.Π.Α.Κ.Ν.Ρ Ο.Π Β. ο. Α' από τον εφημέριο παπα-Γιάννη να του φέρει και να προσκυνήσει (να προσκυνήσει κι αυτός κάτι να μη τον προσκυνούν μόνον) τη μοναδική  για την πρωτοτυπία της σ' όλη την Ορθόδοξη εικονογραφία, φορητή εικ ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ της  του Κυριουελιε την μοναδικα του δλαθια με το σακόνα της Βαπτίσεως του Κυρίου.
             Κι ύστερα ας πάει στο καλό, αλήθεια στο καλό...
            - Αμήν.


            ΥΓ.  Ας κοιτάξουν οι αρμόδιοι του προγράμματος επίσκεψης του νυν Πατριάρχη τα πρακτικά και τα διαδικαστικά της επίσκεψης στην Κοζάνη (1963) του άλλοτε Πατριάρχη Αθηναγόρα, τότε που η πόλη διέθεται μεγάλους και σημαντικού﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽η διεθεται μεγαους και σηαντικοskechw toy Pariarxoy Auhgnag;oraύς  συμπολίτες και σε όλους τους τομείς. Ισως βοηθηθούν ποσώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: