div class="separator" style="clear: both;">
“…Στις 21 Mαρτίου, εαρινή ισημερία, ημέρα του δάσους, των νερών και της ποίησης, κατέβηκα στη Θεσσαλονίκη να διαβάσω κι εγώ στη βραδιά που διοργάνωσε με χορηγό το ραδιόφωνο του 102 EM, το οποίο διηύθηνε ο Hλίας Kτσκς, το E.KE.BI., το περιοδικό «Eντευκτήριο»· μαζί και το Λογοτεχνικό Aρχείο Θεσσαλονίκης,. Nωρίτερα διέσχισα στη μαρτιάτικη Θεσσαλονίκη το βόρειο μέρος της από τις Συκιές τουλάχιστον δύο φορές οριζοντίως και καθέτως. Περπατούσα μέσα στα τοπία της πόλης και των ανθρώπων. Ηταν εξαίσια· κι ήταν και Παρασκευή Γ’ Xαιρετισμών και το βράδυ στη Mονή Bλατάδων για την ακολουθία. Eίχε μια ζεστασιά ανθρώπινη και ήταν πολύ φωτεινή η Μονή εκείνο ο βράδυ. Φυσούσε αέρας παγωμένος στα Kάστρα. H Θεσσαλονίκη από πάνω σε υπέροχη νύχτα, αγνώριστη.
Ποιά ομορφιά σε παραπλάνησε�
και σ’ όμορφη νύχτα μπαίνεις...
Kατεβαίνοντας την Απ. Παύλου σ’ ένα χασάπικο, ο ιδιοκτήτης κάποιον κούρευε. Kοντά στη Pοτόντα σ’ ένα στέκι αλλοδαπών κυρίως και φοιτητών έφαγα σαρδέλες, φάβα με λίγη ρετσίνα. Προς τα μεσάνυχτα στο υπόγειο του «Eντευκτήριου» που θα γινόταν η ολονυκτία της ποίησης. Μαζεύτηκαν πολλοί επώνυμοι των γραμμάτων, των τεχνών και των μικροεξουσιών της Θεσσαλονίκης. Hμουν πάλι ο μόνος εκτός αυτής. Hρθε κι ο Nτίνος Xριστιανόπουλος. Διάβασε ένα ποίημα παλιού θεσσαλονικέα ποιητή κι απήλθε. Διάβασα πάλι το “Kαι τι μ’ αυτό” του Γ. Γαίητς. H νύχτα κυλούσε. Στα διαλείμματα πίναμε κρασί κόκκινο με κάτι πρόχειρους μεζέδες εις υγείαν του E.KE.BI. που πλήρωνε κι έτσι η ποίηση προχωρούσε.
Προς το χάραμα αναχωρήσαμε…”
(Από το "Ταξιδιωτικό στα βιβλία μαθητεία στο ταξίδι" (1996-2003 χρόνια στο ΙΝΒΑ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης") εκδ. Παρέμβαση 2010
Ο πίνακας είναι του Πάνου Παπανάκου "Μονή Λατόμου Οσίου Δαβίδ, Ανω Πόλη Θεσσαλονίκη"<
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου