Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Οι έμμισθοι της υπηρεσίας κι οι άμισθοι της παρρησίας


                                   
«Σε ανορθόγραφο κείμενο δεν απαντώ»
                                     Νίκος Καχτίτσης

Αγαπητέ κ. διευθυντά του Kozan.gr

Επειδή δήλωσα πως περισσότερο με πληγώνουν τα τυπογραφικά κι ορθογραφικά λάθη (δεν είμαι καθόλου άμοιρος αυτών) από τα προσωπικά μου, ως εκ τούτου επί της απαντήσεως (ολόκηρη υπάρχει παρακάτω) σε σχόλιό μου που αρτήθηκε στο σάιτ σας την 11-1-2011, του εκλαμπροτάτου διευθυντού της ευτραφούς κυρίας ΔΕΥΑΚ και συναφών υπηρεσιών - όστις είναι έμμισθος ανώτερος υπάλληλος μου όπως και όλου του λαού της πόλεως- επειδή διέλαθαν λάθη (όχι πολλά) επ’ αυτής, δεν απαντώ κατά το παράγγελμα του αλησμόνητου λογοτέχνη Ν. Καχτίτση του λεπιδοπτερολόγου της αγωνίας και της τυπογραφίας.
         Ως εκ τούτου παρακαλώ κύριε διευθυντά, τώρα της υπηρεσίας νερού, καθαριότητος κι αποχετεύσεώς μας, όπως επανέλθετε επί των αιτιάσεών σας, ορθογραφημένα και τότε «τα λέμε» -κατά το κοινώς κι εμετικώς λεγόμενο- δημόσια σε όποιο τόπο, τρόπο, χρόνο.

                                    ***
         ΥΓ 1. Κύριε διευθυντά των θερμών και κρύων νερών της Κοζάνης, αν ξέρατε πως βλέπει ο χειμαζόμενος αλλά ευγενής λαός της πόλεως, όλους υμάς τους πολυχρόνια βολεμένους της δημοτικής και κρατικής μας καταστάσεως (και με αυτό δεν αμφισβητώ τις ικανότητές σας) θα τρέχατε να χωθείτε κάτω από τις κουβέρτες της σιγουριάς δια της αφανείας, επιποθούντες από το φόβο της λαϊκής καταμαρτυρήσεως, επιστροφήν στην μήτρα της σιωπής και του λάθρα βιώσας. Δεν αναφέρομαι σε κοινωνικό αυτοματισμό αν και σε λίγη δόση κάνει καλό, αλλά, ναι μεν η δουλειά, οι αμοιβές, η κοινωνική σάρα και μάρα των εχόντων, δεν είναι ντροπή και μακάριοι όσοι τα κατάφεραν σ’ αυτόν τον άγριο καιρό, αλλά η ανεργία, η ανέχεια, η φτώχεια, η απελπισία φέρουν μεγάλη κι άγρια λαϊκή οργή όταν κάποτε κ.λπ. Να φοβάστε λοιπόν και υμείς «Τα λευκά κολάρα» των επιχειρήσεων τους ταπεινωμένους που σιωπούν κι όχι τους επώνυμους σχολιαστές που σας αφυπνίζουν από το λήθαργο της υπηρεσιακής αυτάρκειας και της προσωπικής αυταρέσκειας. «Την οργή των νεκρών να φοβάστε/και των βράχων τ’ αγάλματα».

         ΥΓ 2. Οπως αντιλαμβάνεστε με αφορμή συγγνωστό ορθογραφικόν λάθος ρίχνω κι εγώ τη μπάλα της απαντήσεώς μου έξω από τα δίχτυα της ουσίας, κατευθείαν άουτ -Λάρσααααα- (μου δώσατε δε και την ευκαιρία για «εξυπνάδες») αφού και υμείς δεν απαντάτε στο επίμαχον: γιατί δεν διαχωρίζετε τις συνέπειες στους πολίτες της πόλεως από τους απλήρωτους λογαριασμούς νερού και τηλεθερμάνσεως; Είναι τεχνικώς αδύνατον ή μήπως εισπρακτικώς ασύμφορον; Το νερό είναι αγαθό του θεού και της φύσης, δεν μπορείτε να το στερείτε από κανέναν άνευ απλήρωτου λόγου. Η τηλεθέρμανση που είναι προϊόν της εταιρείας σας, της ΔΕΗ κ.λπ. μπορείτε να τη διαχειρίζεστε όπως θέλετε.

         ΥΓ 3. Οσο για την υποφώσκουσα απειλή της ακροτελεύτιας παραγράφου, α κύριε, κύριε διευθυντά, τί τη θέλατε; Δείχνει πανικό αδικαιολόγητο ου μην αλλά κι ασοφίαν, ότι όσοι κλαυθμηρίζοντας καταφεύγουν στην ανθρώπινη δικαιοσύνη (« αχ, κύριε πρόεδρε με έβρισε...) αναγνωρίζουν την  εαυτών ασημαντοσύνη κι αδυναμία στο να λύνουν τις θεωρητικές και πολιτικές διαφορές τους δημόσια και με όλους τους πολιτισμένους τρόπους (της χειροδικίας μη εξαιρουμένης, άλλωστε είστε εκατοντάδες κι είμαι ένας).
         «Τις ημέρες μου άθροισα και δε σε βρήκα
         και τα όπλα ζώστηκα και μόνος βγήκα
         στη βοή των γκρεμών και στων άστρων τον κυκεώνα μου...»

         Αλλά επ’ αυτού όχι μόνον ο Ο. Ελύτης αλλά ο Κ. Καρυωτάκης έχει το λόγο:

Α κύριε, κύριε Μαλακάση.
ποιος θα βρεθεί να μας δικάσει,
μικρόν εμέ και σας μεγάλο,
ίδια τον ένα και τον άλλο;
Τους τρόπους, το παράστημά σας,
το θελκτικό μειδίαμά σας,
το μονόκλ που σας βοηθάει
να βλέπετε μόνο από το πλάϊ
και μόνο αυτούς να χαιρετάτε
όσοι μοιάζουν αριστοκράται,
την περιποιημένη φάτσα,
την υπεροπτική γκριμάτσα
από τη μια μεριά να βάλει
της ζυγαριάς, κι από την άλλη
πλάστιγγα να βροντήσω κάτου,
μισητό σκήνωμα θανάτου
άθυρμα συντριμένο βάζον,
εγώ, κύμβαλον αλαλάζον.
Α! κύριε, κύριε Μαλακάση,
ποιος τελευταίος θα γελάσει;

ΥΓ 4.  Είπα δεν θα απαντήσω κι όμως κάπως απάντησα. Εξις δευτέρα φύση κι ο «εμπαθής» άνθρωπος, όπως ο σκορπιός στον ρωσικό παραμυθιόμυθο, δεν αλλάζει πότε τη φύση του.

         Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011, Ερμύλου μάρτυρος (και τοπικού ποιητικού ήρωος την περίοδον του ύστερου Νεοελληνικού Διαφωτισμού)

                          

Aπάντηση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) σε κείμενο του Β.Π. Καραγιάννη με τίτλο «Σκαλαθύρματα πολιτικά της εποχής».


Στην ενημερωτική ιστοσελίδα σας (www.kozan.gr) στις 11/01/2011 φιλοξενήσατε ένα κείμενο που υπογράφεται από τον κ. Β.Π. Καραγιάννη και έχει τον τίτλο «Σκαλαθύρματα πολιτικά της εποχής». Στην τελευταία ενότητα του και με τον υπότιτλο «Οι νερουλάδες του Δήμου», αναφέρεται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ), διαστρεβλώνοντας γεγονότα και αποδίδοντας ανεπίτρεπτους και ποινικά κολάσιμους χαρακτηρισμούς στο σύνολο των εργαζομένων της Επιχείρησης.


Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η αφορμή που ώθησε τον κ. Καραγιάννη να γράψει αυτό το λίβελλο εναντίον της ΔΕΥΑΚ και των ανθρώπων που τη στελεχώνουν, ούτε μας αφορά. Μας αφορά όμως η αλήθεια, η οποία δεν είναι δυνατόν να διαστρεβλώνεται και να προσαρμόζεται κατά το δοκούν από ανθρώπους που ενώ, υποτίθεται πως, λόγω και έργω υπερασπίζονται το δικαίωμα της ελεύθερης και χωρίς σκοπιμότητες έκφρασης των ιδεών, δε διστάζουν να αποδίδουν σε άλλους πράξεις και προθέσεις που θίγουν την τιμή και την υπόληψη τους.

Επί του θέματος που γενικώς και αορίστως θίγει ο κ. Β.Π.Κ. η ΔΕΥΑΚ είναι μια Επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα που λειτουργεί φυσικά ανταποδοτικά. Εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες βασικά αγαθά όπως είναι το πόσιμο νερό, η αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, η επεξεργασία λυμάτων και η Τηλεθέρμανση και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους προς αυτή, διασφαλίζει την απρόσκοπτη και σταθερή λειτουργία της, προς το σύνολο της κοινωνίας μας.

Σε κάθε περίπτωση και όταν υπάρχουν αποδεδειγμένες και καθυστερούμενες οφειλές, οι οποίες μπορεί σε βάθος χρόνου να δυσχεράνουν το έργο που καλείται να παίξει η Επιχείρηση προς όφελος του συνόλου, είναι υποχρεωμένη απέναντι στην πλειοψηφία των πολιτών που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, να πράξει, στα πλαίσια του Νόμου, ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την αποπληρωμή τους.

Αυτή την πρακτική εφαρμόζουν, όπως είναι εξάλλου υποχρεωμένοι σύμφωνα με το Νόμο, οι εργαζόμενοι της και δεν το κάνουν απολαμβάνοντας την «άφατον ηδονή», όπως τους καταμαρτυρά ο κ. Β.Π.Κ.

Ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι σε μια Δημοτική Επιχείρηση που η λειτουργία της διέπεται από Νόμους και Κανόνες του κράτους είναι μέλη «Επιχείρησης μικρομαφιόζων», όπως επίσης τους ονομάζει.

Ειλικρινά θα περιμέναμε από έναν άνθρωπο που επί σειρά ετών άσκησε διοίκηση ως διορισμένος Διευθυντής Δημοτικής Επιχείρησης (ΙΝΒΑ), και άρα γνώστης του τρόπου λειτουργίας τους, να ήταν πιο προσεκτικός όταν τοποθετείται δημοσίως σε ορισμένα τόσο σημαντικά θέματα.

Πολύ δε περισσότερο όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρει τον τίτλο του «πνευματικού ανθρώπου», ο οποίος αν μη τι άλλο προϋποθέτει πως οι όποιες δημόσιες τοποθετήσεις του δεν θα πρέπει να γίνονται «ελαφριά τη καρδία» και με τη λογική «όποιον πάρει ο χάρος», ή διότι θεωρούμε πως η προσωπική μας συμπεριφορά και πρακτική θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή και ανεκτή απ΄ όλους, ακόμα και αν παραβιάζει κατάφωρα Νόμους και Κανόνες και σπιλώνει προσωπικότητες.

Επιτέλους κ. Β.Π.Κ. οφείλεται να καταλάβετε πως δεν είστε ο μόνος που έχει το δικαίωμα να κρίνει, ούτε ο μόνος που μπορεί να στρέφει διαρκώς την πένα του επί δικαίων και αδίκων, την κατηγοριοποίηση των οποίων στην κοινωνία μας έχετε αναλάβει προσωπικά και κατ΄ αποκλειστικότητα.

Θα περιμένουμε να επανορθώσετε, διαφορετικά θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς αποκατάσταση της αλήθειας και του κύρους της ΔΕΥΑΚ και των εργαζομένων της.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΚ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: