Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ισολογισμοί κι α-πεπραγμένα

ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ – ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Περί Ισολογισμών και Πεπραγμένων
Προς τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
πόλεως Κοζάνης


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Στην έγκριτον εφημερίδα της πόλεως μας «Θάρρος» του Σαββάτου 28 Ιουνίου, παραμονή εορτής αποστόλων Πέτρου και Παύλου και στην κορυφή της πρώτης σελίδας, διάβασα μια εντονογράμματη με πεζά, είδηση, μετά φωτογενούς φωτογραφίας στελεχών του πνευματικού απαράτ, που θα λέγαν οι παλαιοκομμουνιστές, της πόλεως, ήγουν αντιδήμαρχο πολιτισμού κ.λπ., πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και «ΙΝΒΑ» (ΙΝΒΑ στον καιρό μας εννοούσαμε Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης) και της προέδρου της κυρίας ΔΕΤΚ, τους πλέον, κατά τεκμήριο, πολιτισμένους και μορφωμένους ανθρώπους της Κοζάνης. Η είδηση έλεγε πως στην υπό την προεδρεία σας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) «εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα και οι ισολογισμοί της ΔΕΠΑΚ, «ΙΝΒΑ» και ΔΕΤΚ». Εθαμβήθην! Και οι τρεις επιφανείς κοιτούσαν κάπως στοχαστικά κάπου, δεν ξέρω που, με έντονη κι αθέλητη επίδειξη του κανθού των οφθαλμών τους (η πόζα με εμφανώς τον κανθό δείχνει βάθος και πνευματικότητα, την προτιμούσε πολύ ο αείμνηστος Γ. Ρίτσος στις φωτογραφίσεις του). Στις εσωτερικές σελίδες φυσικά δεν είδα καμιά λεπτομέρεια περί των ως άνω εγκριθέντων πεπραγμένων.
Μήπως θα μπορούσε η εξοχότης σας, τώρα που έγιναν κτήμα του λαού της πόλεως αυτά τα σπουδαία ντοκουμέντα για την τοπική ιστορία και ψηφισμένα δια ειδικής βοής από την σιωπηλή πλειοψηφία του Δημ.Συμβ. τα της ΔΕΠΑΚ και γενικής βοής τα άλλα ως ασήμαντα θέματα, να τα δημοσιεύσετε αναλυτικά στον τοπικό τύπο προς γνώσιν και για τις νόμιμες συνέπειες κυρίως τις πολιτικές. Ετσι να δούμε συνολικά και καταλογάδην ποιο είναι το έργο που έχει διαπραχθεί και εν θριάμβω γίνεται πρωτοσέλιδη είδηση. Αλλωστε είναι και μια, ας πούμε, απαίτηση να μαθαίνει ο λαός, όποιος νοιάζεται δηλαδή, αναλυτικά το έργο αυτών και όλων των οργανισμών σας, όπως γίνεται κατά καιρούς με τους δημόσια δημοσιευμένους απολογισμούς από το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών και το Σύλλογο Εντοπίων ο «Αλιάκμων» που ακόμα ονομάζεται δυστυχώς, δυσηχώς και τουρκιστί και Τσιαρτσιαμπάς (ωχ!).
Για να μην τους αδικούμε δηλαδή κρίνοντας χωρίς να γνωρίζουμε τι τους γίνεται στην επιφάνεια, στην προφάνεια ή στην αφάνειά τους, να τους επαινούμε ελλιπώς. Οπως λ.χ. στο «ΙΝΒΑ» η ψηφιοποίησή, το έργο και τα οικονομικά του πράγματος, πού τέλος πάντων απαντάται, για την οποία αναφέρθηκε κι ο αθηναϊκός τύπος, έλαβε δε ως απάντηση αφελή ή δι αφελείς.
Επειδή πιστεύω ότι δεν πρόκειται με πρωτοβουλία αυτών των ιδίων να δούμε αναλυτικά τα έργα τους, τα βλέπουμε. όσα, στην πράξη ένα ένα αλλά μετά τα ξεχάσαμε, πολύ δε περισσότερο και της συνακόλουθης αυτών δαπάνης, για να γίνουν και κάποιες στατιστικού λόγου συγκρίσεις, θα παρακαλούσα Υμάς να δώσετε στη δημοσιότητα, ας είναι σιγά σιγά (το θέρος οι εφημερίδες δεν έχουν και τι να γράψουν) τα πεπραγμένα τους. Είναι και πράξη δημοκρατική κι ενάρετος συν τοις άλλοις.
Αν, όμως, μου πείτε «Μολών ιδέ» στο Δημαρχείο, παρότι δεν είμαι και τόσο έξυπνος, αμέσως θα καταλάβω το υπονοούμενο, ότι κάτι κρύβεται και δεν θα προσέλθω εκεί ούτε δια βιαίας προσαγωγής.

ΥΓ.

Οταν διάβαζα την είδηση είδα στο προαύλιο του αγίου Νικολάου κάτι κρεμασμένα σημαιάκια, πολλά, ν’ ανεμίζουν, σαν εκείνα που παλιά βάζαμε στα ποδήλατα, η δε κανονική πλατεία ήταν γεμάτη με κόκκινες σημαίες. Κάτι μαθητές γιόρταζαν τα 40 χρόνια της ΚΝΕ και τα 90 του ΚΚΕ. (Τι μαθουσάλες μαθητές διαθέτει αυτός ο ευαγής κι εθνωφελής οργανισμός!) Επειδή σημαιοστολισμός ναών έχουμε συνήθως όταν εορτάζει ο πολιούχος, ρώτησα κι έμαθα τι τρέχει: την αυριανή εορτάζει ο ελέω θεού μητροπολίτης του ναού και των περιχώρων ναών της μητροπόλεως. Σιγά τον πολυέλαιο, είπα ένδον, αλλά εντός του ναού ήταν ανημμένοι όλοι οι πολυελαίοι! Εθαμβήθην εκ νέου και κατεπλάγην ως άλλος Ιωσήφ ορών κ.λπ. Σκέφτηκα πως όταν εορτάζει ο Δήμαρχος κ. Πάρις (ομηρικά και ως Ελληνότροπος ανήρ) ή Πάρης Παρασκευάς άρα της αγίας Παρασκευής, δεν βλέπω το Δημαρχείον να σημαιοστολίζεται, του αγίου δε Γεωργίου που εορτάζει ο κ. Νομάρχης, το Νομαρχείον εν αιδήμονα σιωπή σιωπά. Το Περιφεριαρχείο δεν μ’ ενδιαφέρει γιατί εκεί είναι διορισμένος δεν είναι αιρετός ο άρχων του, όπως οι προηγούμενοι και την μόλις περασμένη εορτή του, Ανδρέου του Πρωτοκλήτου περιφερειάρχου Δ. Μακεδονίας επί Ν.Δ., την είδα τελουμένη σε μια νεανική παμπ. Εκεί τις άλλες ώρες συχνάζουν νεαροί και νεαρές με όλα τα συμπαρομαρτούντα της ατίθασης νεότητάς τους (ωραία όντα εξώστηθα κι ομφαλοεπιδεικνύοντα κι όχι ομφαλοσκοπούντα, με τη νοερά προσευχή δηλαδή κατατριβόμενα, συνήθως δε φουμάροντα και πίνοντα αμέτρως). Στη ανωτέρω γιορτή μέχρι και δεσποτάδες μπαινόβγαιναν! Δεν ορρωδούν προ ουδενός χώρου και τρόπου, οι θεοαφιλότιμοι άγιοι.
Κύριε, με τι απύθμενη ματαιοδοξία γεμίζεις τα θυλάκια των λειτουργών Σου, για να δοκιμάζεις την ταπεινότητά τους εννοείται. Με τοιούτους τρόπους εορτάζουν τα ονομαστήριά τους, και καλά κάνουν, κι ας έχουν χρόνους πολλούς, ότι «βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος».
«Ο Παράδεισος είναι μακριά» ακόμα.
-Αμήν.

Παραμονή Κοσμά και Διαμιανού των Αναργύρων ιατρών
Ο ελέω ενοικίου επί της Χ. Μούκα 1 και Ειρήνης γωνία
Β. Π. Καραγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: