Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Της Δήμητρας Καραγιάννη...



Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για την προσφορά του στην Νεοελληνική Λογοτεχνία κέρδισε το Λογοτεχνικό Περιοδικό «Παρέμβαση» της Κοζάνης. Η απονομή έγινε την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα (Ίδρυμα Ωνάση ), όπου δόθηκαν τα φετινά Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας και εκτάκτως φέτος μαζί και τα βραβεία για τη λογοτεχνική μετάφραση, τη
συγγραφή θεατρικού έργου και το παιδικό βιβλίοΗ εκδήλωση ήταν μια διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και σαυτήν παρευρίσκονταν ο Υπουργός κ. Τασιούλας και η Υφυπουργός κ. Αγγελική Γκερέκου.
Την εκδήλωση παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας, ενώ άρχισε με μουσική, συγκεκριμένα με το έργο του Ροζέ Μπουτρύ «Παρεμβολές Ι» για φαγκότο και πιάνο, το οποίο εκτελέστηκε από τους Αλέξανδρο Οικονόμου στο φαγκότο και Τίτο Γουβέλη στο πιάνο.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στη σημασία των βραβείων και έκανε μνεία ενός κειμένου του άλλοτε προέδρου της Δημοκρατίας, συγγραφέα και ποιητή Μιχάλη Στασινόπουλου για τους τρόπους της λογοτεχνικής γραφής, όπως και για το τι συγκινεί και βοηθά αυτό τον δημιουργό να προχωρήσει στη συγγραφή. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της κ. Υφυπουργού, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ τους ανθρώπους των γραμμάτων, που εξακολουθούν να αντιστέκονται και να αποτελούν πυξίδες πνευματικής αφύπνισης καθιστώντας το βιβλίο έργο πολιτισμού».
Ο δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, κ. Αλέξης Ζήρας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών βραβείων, μίλησε διεξοδικά για το θεσμό και αναφέρθηκε σε κάθε κατηγορία των βραβείων. Το μεγάλο βραβείο για το σύνολο του έργο του δόθηκε στον κριτικό λογοτεχνίας Δημήτρη Ραυτόπουλο. Το βραβείο μυθιστορήματος στη Νίκη Αναστασέα για το μυθιστόρημά της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» εκδ. Πόλις, της ποίησης στον Μάρκο Μέσκο για τη συλλογή του «Τα λύτρα» εκδ. Γαβριηλίδης, του διηγήματος στο Γιάννη Παλαβό για τη συλλογή του «Αστείο», εκδ. Νεφέλη, το βραβείο Δοκιμίου -Κριτικής στον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για το βιβλίο «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι» εκδ. Αγρα, το βραβείο μαρτυρίας-βιογραφίας, χρονικού, ταξιδιωτικής λογοτεχνίας στον Θοδωρή Καλλιφατίδη για το βιβλίο «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο» εκδ. Γαβριηλίδης, το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο με το βιβλίο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» εκδ. Πολύτροπον, και το ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, στον Βασίλη Λαδά, με το βιβλίο του «Παιχνίδια Κρίκετ», εκδ. Γαβριηλίδη.
Τιμήθηκαν επίσης για την πολυετή συνεισφορά τους στη Νεοελληνική λογοτεχνία τα περιοδικά «Παρέμβαση», που εκδίδεται εδώ και 30 περίπου χρόνια στην Κοζάνη, και «Εμβόλιμον», που εκδίδεται στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας.
Κατά την παραλαβή του βραβείου στην «Παρέμβαση», ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού, Β. Π. Καραγιάννης, είπε τα εξής:

         «Nα πω ένα ευχαριστώ στους επώνυμους άρχοντες διοργανωτές της βραδιάς και συνεχιστές του θεσμού των λογοτεχνικών βραβείων αλλά πρωτίστως σεκείνους τους επώνυμους άρχοντες των γραμμάτων που έργω και λόγω επέλεξαν και την «Παρέμβαση» και απόψε αυτή συναριθμείται με άλλους εκλεκτούς των γραμμάτων και της λογοτεχνίας.
Είμαστε μια περιπέτεια 30 περίπου χρόνων τα οποία -ας κοινορωτοτυπήσω- λέγων πως ούτε κατάλαβα πως πέρασαν! Και τι μαυτό; Χάριν της δεν έγινα πλούσιος, δηλ. να βιώνω χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, τότε που οι καιροί και το επάγγελμα μου συνηγορούσαν προς τούτο. Αυτό με κάνει σχεδόν ήσυχο εν συνειδήσει.
Ξεκινήσαμε όπως κάθε προσπάθεια δημόσιου λόγου ναλλάξουμε κάπως τον κόσμο. Αλλάξαμε εαυτούς, δηλ. απλώς μεγαλώσαμε ανεπανόρθωτα. Τον τόπο μας τον ζήσαμε αλλά βοηθήσαμε κι εμείς τελικά, αυτός να πάει προς το χείρον. Η «Π» έρχεται από τη γενιά της δανεικής ευημερίας που τη διαδέχεται αλίμονο η γενιά της «ιδανικής» απελπισίας.
Τι σημαίνει λογοτεχνικό περιοδικό στην εντελώς επαρχία και μάλιστα σε μια πόλη που δεν έχει θάλασσα (ανθρώπων) ούτε καν ποτάμιροθέσεων) κι η Βουλγάρα ποιήτρια το δήλωσε άλλωστε για την αθυμία εκείνων που ζουν σε πόλεις χωρίς ποτάμι. Μια δόση μοναξιάς, μια φέτα μελαγχολίας, και μια ηυξημένη αίσθηση του μάταιου.
Ομως, ψέματα, ήταν (κι είναι) και μια από τις ωραιότερες, πολυετείς εμπειρίες μου, ενασμενιζόμενος με μια πολυπληθή, πνευματική, αγαπητική συντεχνία όπου η αρχική συμμετοχική συνεταιρεία μετεξελίχτηκε σε οικοτεχνία λόγου και πράξης, με τη γυναίκα και την κόρη μου, θέλω να πω, μετόχους κι εν τω άμα γλυκείς «συνενόχους».
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, βουλευτής Κοζάνης, έστειλε στον κ. Καραγιάννη τον παρακάτω χαιρετισμό:
«Δυστυχώς, η επιθυμία μου να βρεθώ μαζί σας στη σημερινή τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί καθώς θα βρίσκομαι στα Εξωτερικό (Βρυξέλλες) ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για θέματα οδικής ασφάλειας.
Παρακολουθώ όμως προσεκτικά την προσπάθεια σας και την προσφορά σας, εδώ και χρόνια στα γράμματα και στη λογοτεχνία καθώς η πνευματική συμβολή του περιοδικού σας ξεπερνά το όρια της Κοζάνης και αποτελεί ένα φωτεινό και ελπιδοφόρο μήνυμα, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Είναι εξαιρετικά τιμητικό και σημαντικό για τον τόπο μας η εν λόγω προσπάθεια που γίνεται από εσάς. Το αποτέλεσμα αυτής της σημαντικότατης προσφοράς επιβραβεύεται με τη σημερινή βράβευση.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ προσωπικά και να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή συνέχεια στην πνευματική σας αυτή προσπάθεια που συμβάλει στην καλλιέργεια και ενάργεια όλων μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: