Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Μουσική και ποίηση «Μεσούρανα του Αυγούστου», από το περιοδικό Παρέμβαση

 

Με μία ξεχωριστή εκδήλωση μουσικής και ποίησης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση». Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες, μεταξύ των οποίων και ειδικές αφιερωματικές εκδόσεις του περιοδικού για την 25ετία του, αλλά και αφιερώματα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Γ. Σεφέρη, την πόλη της Θεσσαλονίκης κ.α.




     Η εκδήλωση της 19ης Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σε έναν πανέμορφο χώρο, στον αμπελώνα του κ. Γιώργου Μητλιάγκα, στην Λευκοπηγή Κοζάνης, και συγκεκριμένα στην περιοχή «Καραούλια». Περιλάμβανε ένα ρεσιτάλ πιάνου του Κοζανίτη πιανίστα και συνθέτη, κ. Παναγιώτη Δημόπουλου, καθώς και απαγγελία ποιημάτων από τον κ. Παναγιώτη Μπετσάκο, σε δική του ανθολόγηση, από τα έργα του Άρη Αλεξάνδρου και ειδικότερα από τη μεγάλη ποιητική σύνθεση «Ανεπίδοτα γράμματα».
     Οι ακροατές, οι οποίοι ήρθαν από την πόλης της Κοζάνης αλλά και τα γύρω χωριά, κατέκλυσαν κυριολεκτικά την αυλή του αμπελώνα, ήταν διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο με τη μαγευτική συνοδεία της μουσικής σε μία μοναδική, αισθαντική και πρωτότυπη βραδιά. Παρόντες ήταν, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κοζάνης, ο αντιδήμαρχος κ. Ε. Καραπάτσιος, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αντώνης Κύρινας, ο πρόεδρος του συνδυασμού «Τόπος να ζεις» και δημοτικός σύμβουλος, κ. Λ. Ιωαννίδης, η δημοτική σύμβουλος κ. Σ. Μουταφίδου, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Ε. Ζαμίχος, ο πρώην Νομάρχης κ. Π. Μητλιάγκας, αλλά και ο ιερέας της Λευκοπηγής Παπα-Γιάννης Βατάλης.
     Ο γενικός τίτλος της βραδιάς ήταν «Μεσούρανα του Αυγούστου», ένας στίχος από την παραπάνω ποιητική συλλογή του Αρ. Αλεξ.     Η εκδήλωση άνοιξε με δυο μικρές μουσικές εισαγωγές σε έργα του Σοπέν, ενώ στη συνέχεια ο κ. Γ. Μητλιάγκας, ως οικοδεσπότης, καλωσόρισε το κοινό για την παρουσία του. Ο διευθυντής του περιοδικού κ. Β. Π. Καραγιάννης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, τα μέλη του Δ.Σ. του Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής, όλους εκείνους που προσέφεραν είδη για την δεξίωση που ακολούθησε, καθώς βέβαια και τους χορηγούς, που ήταν ο Μουσικός Οίκος Καγκαρά και ο Σωτήριος Σιουτζούκης στην εκτύπωση του έντυπου υλικού, τους οποίους χαρακτήρισε μάλιστα ‘ανιδιοτελείς χορηγούς’, οι οποίοι προσφέρονται χωρίς να ζητούν κανένα αντάλλαγμα. Θύμισε επίσης πως η αυγουστιάτικη αυτή υπαίθρια εκδήλωση του περιοδικού πραγματοποιήθηκε φέτος γα τρίτη χρονιά (η πρώτη έγινε στο Περιστύλιο του Ξενία και η δεύτερη στην αυλή του αρχοντικού Γρηγ. Βούρκα). Αναφέρθηκε επίσης εν συντομία στην εικοσιπενταετία του περιοδικού και υποσχέθηκε την συνέχισή του «εκτός μνημονιακού απροόπτου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
     Το κυρίως μέρος της βραδιάς ήταν ένας διάλογος ποίησης και μουσικής, με τη μουσική, που ήταν αφιερωμένη στον συνθέτη Σοπέν, να κυριαρχεί. Ο κ. Π. Δημόπουλος ταξίδεψε το κοινό δημιουργώντας όμορφες μουσικές εικόνες στον αυγουστιάτικο ουρανό. Ταυτόχρονα μιλούσε στο κοινό για το κάθε έργο που ακολουθούσε, κι έτσι το εισήγαγε στο κλίμα της σύνθεσής του.
     Το περιοδικό Παρέμβαση αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη πως, ακόμη και με πολύ λίγες ‘δυνατότητες’, μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, εφόσον, εκτός από σημαντικό λογοτεχνικό έντυπο, είναι και ένας αξιόλογος εμπνευστής και δημιουργός διαφόρων ποιοτικών εκδηλώσεων στην πόλη και την περιοχή.

(Από το ΘΑΡΡΟΣ της 22 Αυγούστου 2011)

Οι φωτογραφίες είναι του νεαρού επιστήμονος στην Αμερική Γιάννη Β. Μητλιάγκα

        

3 σχόλια:

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Μετάνοιωσα για δύο πράγματα: Για το ότι δεν προσήλθα νωρίτερα και για το οτι δεν απήλθα αργότερα.
Φίλη αγαπημένη η οποία παρευρίσκονταν στη βραδιά, μου ανέφερε μεταξύ άλλων για τη βραδιά: ''Βλογημένος ο άνθρωπος που μπορεί, τώρα το καλοκαίρι, να ξεμακρύνει για λίγο από την ταραχή της πολιτείας...Γιατί, το πιο μεγάλο κέρδος που θα 'χεις πηγαίνοντας σ' ένα τέτοιο μέρος, θα 'ναι η φχαρίστηση που νιώ­θει ο άνθρωπος σαν του λείψουνε πολλά πράγματα, που τα έχει στην πολιτεία τόσο εύκο­λα, και που εκεί πέρα θα του φαίνεται σαν κά­ποια μεγάλη απόλαυση και χαρά το πιο πα­ραμικρό πράγμα...'' απόσπασμα γραμμένο από τον Φώτη Κόντογλου.
Η βραδιά ήταν κυριολεκτικά μαγική. Θα την αδικήσω εάν προσπαθήσω να τη σχολιάσω. Συγχαρητήρια στον αγαπημένο Β. για την επιλογή του. Μας ξάφνιασε όπως πάντα ευχάριστα. Ως ωφείλει άλλωστε να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Κ.Καραγιαννη και Κ.Μητλιαγκα σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ . Η βραδια ηταν μαγικη ! Σοπεν+τριζωνια = !0'

Ανώνυμος είπε...

Γειάσου μεγάλε KARAGIAN!!!!