Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Χρόνια αμνημόνευτα



                     Η Παρέμβαση στο 156ο τεύχος 

         Αχ και να γύριζαν να ‘ρχονταν πίσω
         τα χρόνια που έζησα πριν σ’ αγαπήσω
         χρόνια αμνημόνευτα σαν να ‘ταν ξένα
         τα χρόνια που έζησα χωρίς εσένα...
Ι. Πολέμης ή Κ. Χατζόπουλος, το ίδιο κάνει. Νοσταλγία χαμένης παραδείσιας κατάστασης· ό,τι πέρασε ήταν και το καλύτερο (κι ας δεν ήταν) αρκεί που μας διαπέρασε ως μνήμη και τώρα μας διασχίζει με την ίδια νοσταλγία που οι Εβραίοι διέσχιζαν την Ερυθρά θάλασσα για τη γη της Επαγγελίας τους, που την έκαναν στον αιώνα μας γης παλαιστινιακής Μαδιάμ. Χρόνια πριν το μνημόνιο (αμνημόνευτα). Πριν από χρόνια είχα συντάξει, αμέριμνος και χορτάτος, ένα ιστορικό Μνημόνιο της
πόλεως Κοζάνης και ...περισσότερο τη μνήμη αυτής μέσα στο χρόνο, στο σήμερά της. Ομως δεν γνώριζα πως αυτό το αφηρημένο ουσιαστικό θα γινόταν τόσο συγκεκριμένο και καθοριστικό στη ζωή μας τον καιρό της ύστερης σοσιαλυλισ(ρ)ικής εξανάστασης πολιτικής εξαχρείωσης και κοινωνικής, μέρα τη μέρα εξαθλίωσης κατά τον οποίο τα πήραν όλα κι έφυγαν (όσοι ληστές πρόλαβαν) σβάρνα δε  και μαζί κι εμάς σαν ανίδεα όντα που ζούμε όχι πολεμόντα αλλά βοϊδόντα αφού σε όλες τις βουκέντρες που μας κεντούν αγόγγυστα στήνουμε τα μαλακά μας. Αναπολούμε τις ωραίες μας μέρες όταν με όρους δανεικούς ζούσαμε ιδανικά. Τώρα με τους καταναγκαστικούς ορούς και τα σοκ της θεραπείας ζούμε αυτιστικά.
                                             (Από τα Ενδόδημα και αποικιακά)

         Τα περιεχόμενα του τεύχους: Β.Π.Κ. Ενδόδημα και αποικιακά, σχόλια επικαιρότητος, Λίλυς Εξαρχοπούλου ποίημα, Αλεξάνδρας Μπακονίκα 3 ποιήματα, Γεωργίας Τριανταφυλλίδου Χειλικά. ποιήματα, Νίκος Μυλόπουλος  Ισοβίτης ποίημα, Θ. Παπαθανασόπουλος ποίημα, Tristan Corbiere ποίημα, Δώρας Κασκάλη διήγημα, Ingrid Astier  Cioran ο στοχαστής της σκιάς δοκίμιο, Cioran Η αίσθηση ότι όλα πάνε άσχημα, Δύο κείμενα σε μετάφραση της Αναστασίας Βατάλη, Αννα Στεφούλη διήγημα, Γ. Ηλιόπουλος Ποιός έγραψε στ’ αλήθεια τα έργα του Σαίξπηρ, Σπύρος Αλεξίδης ποίημα, Γιώργος Τζινούδης  ποίημα, Γ. Φακορέλης 7 ποιήματα,  Χρ. Σημαιοφορίδης ποίημα, Αν. Κάλφας Μικροί αποχαιρετισμοί, σκέψεις, Γ. Κωνσταντινίδης διήγημα, Λ. Προγγίδης Τέχνη και χρόνος για τον Λάμπρο Καμπερίδη,, Νίκης Παυλίδου ποίημα,  Στέλλα Γεωργιάδου ποίημα, Σωτ. Σταυρακοπούλου  Η Θεσσαλονίκη στο πεζογραφικό έργο των Ν. Γ. Πεντζικη,  Γ. Ιωάννου και Α. Ναρ, δοκίμιο, Γ. Βασιλάκου Η θλίψη ανάμεσα στον ποιητή και τη ζωή, Γ. Γιαννακόπουλος Αλισάχνη ποίημα, Χάρης Μελιτάς ποίημα, Ζαχαρίας Στουφής, Ελένη Χασιώτη ποίημα, Δήμητρα Καραγιάννη Επί σκηνής θεατρική κριτική, Γ. Τεχλεμετζής, Η συνάντηση Για τα βιβλία γράφουν οι: Μάκης Καραγιάννης Σκηνές μαθητικού βίου για το βιβλίο της Μαρίας Στασινοπούλου, Θ. Μαρκόπουλος Η ηθική της σκηνοθεσίας για τον Ι. Χουβαρδάς, Ν. Βαρμάζης για Τα σακιά της Ιωάννας Κρυστιάννη, Μ. Θωμαδάκη  Μέρες του Ιανού του Χρ. Κορέλα, Παν. Γούτας για τη Σοφία Δαγκλή, Αγ. Καλογερόπουλος για τον Π. Β. Πάσχο, Νικήτας Παρίσης  για Μ. Μιχαηλίδη, Ελ. Χωρεάνθη για τη Γιώτα Αργυροπούλου, Γ. Ξεινός Η Βίβλος του Δ. Τσινικόπουλου, Π. Πέτκας Επαναστατικές αδολεσχίες 2ον μέρος, Οδός βιβλίων Πάροδος περιοδικών.
         Το εξώφυλλο με ένα έργο του ζωγράφου Ν. Γραίκου από την Κατερίνη επιμελήθηκε ο Σωτήρης Σουτζιούκης. Τα σχέδια στο τεύχος είναι του Πασχάλη Δουγαλή και του Γιώργου Κόλλα.

1 σχόλιο:

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Εξαιρετικό το περιεχόμενο αυτής της ''Π''. Το διάβασα σήμερα τα ξημερώματα απνευστί.Στέκομαι ειδικά τα κείμενα των Λ.Προγγίδη που αναφέρεται στον Λάμπρο Καμπερίδη, το της Ingrid Astier για τον πολυαγαπημένο μου Cioran και το της Σωτ.Σταυρακοπούλου ''Η Θεσσαλονίκη στο πεζογραφικό έργο των Ν. Γ. Πεντζικη, Γ. Ιωάννου και Α. Ναρ''.
Οι μικροί αποχαιρετισμοί του Α.Κάλφα με συγκίνησαν επίσης.
Το δε υπέροχο εξώφυλλο μου θύμισε τους Γερμανούς εξπρεσιονιστές του μεσοπολέμου που λατρεύω, με τις απαισιόδοξες θεματικές τους. Θυμίζει κάτι από G.Grosz, K.Kollowitz, Otto Nagel ίσως;