Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

«Ανοίγει μια καταπακτή και πέφτω πλάι στον Κύρκο» (1), αλλά ποιόν Κίρκο;


Το έφερε η βιβλιογραφική μας επικαιρότητα αλλά και η τοπική πολιτική γενικογραμματειακή κυβερνητική ...επιδεξιότητα. Ορίστηκε το λοιπόν μετά την εξέταση των αιτήσεων (χιλιάδες χιλιάδων) ο νέος Γ. Γ Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας κ. Γ. Κίρκος. Μια εντελώς πασοκική κατάσταση δηλαδή, όπως αναμένονταν κι ήταν επόμενο και πολιτικά λογικό. Απλά το γελοίο ήταν η προκήρυξη των θέσεων δια των διασκεδαστικών ιμέιλ. Τέλος πάντων πασόκ είναι αυτό μπορεί ν’ αλλάζει τα πάντα εκτός το τίποτά του μέχρι τώρα. Το βέβαιο είναι πως αλλάζει το νόημα των λέξεων. Μήπως μπορεί ο νέος άρχων Δ.Μ. να ανοίξει και καμιά καταπακτή στα συμβαίνοντα με τον προηγούμενό του για να βρει που είναι και τι έγιναν τα 3000 (;) αντίτυπα της υπερπολυτελούς έκδοσης «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» για το οποίο γράφαμε συνεχώς και ζητούσαμε κάποια απλή ενημέρωση (ενώ για κάθε προπαγανδιστική αηδία τους μας είχαν τρελάνει στα μέιλ, οι υπηρεσίες του) αλλά δεν ακούσαμε τίποτε μιαν που η παχυδερμία της όποιας εξουσίας είναι αδιαπέραστη.
Ομως ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και το βιβλίο του Λ. Κύρκου «Εκ βαθέων» από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ. Δεν γνωρίζω πόσο εκ βαθέων είναι ότι δεν το διάβασα ακόμα, απλά το ξεφύλλισα· μάλιστα στην πρώτη του σελίδα έχει μια ολοσέλιδη φωτογραφία του από τη συγκέντρωση του ΣΥΝ το 1989 («Ω οι ωραίες μας ημέρες») στην Κοζάνη, με πίσω του το καμπαναριό φυσικά, τότε που η πολιτική ζωή του τόπου είχε αποκτήσει, περιεχόμενο, κίνηση και ζωή και δεν είχε πιάσει πάτο όπως τώρα. Οσο κι αν λέει εκ των υστέρων ο Λ.Κ., πως λάθος του ήταν κάποιες τότε απόψεις και πολιτικές του. Λάθος κάνει τώρα κατά την ταπεινή ίσως και όχι τόσο πολιτικά μελετημένη (στο χοιροστάσιο της πολιτικής όλα είναι προμελετημένα τελικά) γνώμη μας. Εν τω μεταξύ το άλλο «Εκ βαθέων» της Ελφρίντε Γιέλινεκ, εκδ. Εκκρεμές ερχόταν από μεγάλο βάθος τόλμης...

(1) Από το τραγούδι του Δ.Σαββόπουλου "Εκλογές του ΄77" αν δεν κάνω λάθος

Υ.Γ. Διόρθωση σκέψης του Φλομπέρ σε προηγούμενη ανάρτηση διαρκούς όμως ισχύος.
"Τίποτε δεν είναι πιο ταπεινωτικό από το να βλέπεις τους ανόητους να πετυχαίνουν". Ακόμα πιο ταπεινωτικό δε να βλέπεις τους ανόητους υπεύθυνους της κεντρικής πλατείας να την έχουν μετατρέψει αντί σε χριστουγεννιάτικο πάρκο με όλα τα αξεσουάρ έστω της συνήθειας, με τα οποία ισορροπούμε κάπως, σε νιαήμερο εν σμικρώ. Αλλά ο νιάημερος κι οι αποκριές είναι τα ιδεολογικά επί του πολιτισμού και της δημόσιας αισθητικής τους, πρότυπα. Και πετυχαίνουν στον αγώνα της ασχήμιας κατά του ωραίου νίκη περηφανή υπέρ της πρώτης διότι είναι άσχημοι οι ίδιοι εν γένει και εν είδει, που λέω κι εγώ τακτικά έως πλήξεως.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απ' ότι φαίνεται στην ανάρτηση, στις 3,37πμ, δηλαδή μέσα στην άγρια νύχτα, ο χριστιανός έγραφε για τους Κύ ή (Κί)-ρκους!!!
Χαρά στο κουράγιο σου σύντροφε, ευτυχώς που υπάρχουν κάτι τέτοιοι σαν εσένα και εξακολουθεί να υπάρχει ο ΣΥΝ παρά τα πλήν, δια, επί και λοιπές υπόλοιπες δυνάμεις.
Όσο για τους "Κίρκους" πάντα θα υπάρχουν σε όποιο κόμμα περιλαμβανομένου και του Συν, Πλην κλπ άμα και εάν ερχόταν ποτέ στην εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Προς σύντροφον της όποιας όχθης.
Μη λαμβάνετε υπ'όψιν τη ώρα λέει η ανάρτηση ότι γράφει ο,τι ώρα να 'ναι και δεν ξέρω να τη διορθώσω καθότι είμαι κι αδιόρθωτος που λέει ο Λαζορο-οικολόγος αλλά κι ο Παρμενίδης ο Λασσανειάδης
Η σύνταξη του παρόντος

δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
δημήτριος παν. μεντεσίδης είπε...

Τότε, το εβένινο αυτό πουλί τη λύπη διώχνει, και η ψυχή κρυφά χαμογελάει
Χάρη στη σοβαροφανή μορφή που η όψη του φοράει.
Και είπα: ''Μόλο που το λοφίο σας είν' τόσο μαδημένο, σίγουρα εσείς δεν είσαστε κάποιος κυνηγημένος, φριχτός και αποτρόπαιος
Κόραξ αρχαίος που από τις όχθες της Νυκτός πέταξε εδώ ευθέως-
Πέστε μου, αν θέλει η ευγένειά σας, ποιό είναι το αρχοντικό το όνομά σας στις
πέρα όχθες της Πλουτωνικής Νυχτιάς!''
Είπε ο Κόρακας,''Ποτέ πιά''(Quoth the Raven, 'Nevermore').

''ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ και Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ'' του Edgar Allan Poe, σε μτφ. Τζίνας Πολίτη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ.