Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Τα "Κάθετα τοπία" του Γ.Βανίδη


Σιγγιτικός (δηλαδή ο κόλπος που βλέπουμε από τη μέσα μεριά του Αγίου Ορους)

Συνεχίζεται μέχρι και τα τέλη Απριλίου η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Δ. Βανίδη στο Καφέ-Μπαρ «ΙΔΕΕΣ» Βύρωνος 6 – Πλ. Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη.
Εκτίθενται 18 φωτογραφίες από το σύνολο των 66 που αποτελούν το έργο του Βανίδη με τίτλο ΚΑΘΕΤΑ ΤΟΠΙΑ και το οποίο εκδόθηκε από τον ίδιο σε λεύκωμα εκτός εμπορίου το 2007.
Τα θέματα του λευκώματος είναι έγχρωμες φωτογραφίες της περιόδου 1975-2005 με τοπία από όλη την Ελλάδα που αποτύπωσε ο φωτογράφος στη διάρκεια των ταξιδιών του.
Ο ποιητής Μάρκος Μέσκος σημειώνει για το έργο του Βανίδη:
«…Όσο γνωρίζω, ο Γιάννης Δ. Βανίδης, γνωστός και άγνωστος ο ίδιος, κάτι μεταξύ σκιάς και φωτός, ενημερωμένος και ταπεινός, δοσμένος στο λαϊκό μεράκι (τη μαγική φωτογραφία), υπάρχων και ημιθανής θαρρείς. Φανερός για όσους έχουν μάτια και βλέπουν, θεότυφλα πηγάδια για όσους σε απαξιωτικά βλέμματα καταφεύγουν.
Μα είναι τολμηρές, αισθητικά, οι λήψεις του. Ανανεώνεται το πρόσωπο του τοπίου, παρούσες οι κρυφές διαστάσεις του χώρου και ο ψυχισμός του καλλιτέχνη. Εξήντα και έξι τα «Κάθετα τοπία», επαρκείς δειγματοληψίες με τα σημαίνοντα, άκρα ευαισθησία (στην «αγκαλιά του γκρεμού»), η σμίξη με το παμπάλαιο και το νεωτερικό, προέκταση των βράχων του πύργου και του καμπαναριού, το παντοτινό ανθρώπινο χνάρι – το μάθημα της φωτογραφίας καλά κρατεί και ο Γιάννης Δ. Βανίδης υπάρχει…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: