Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Κυριακή 8 Απριλίου 2007

Παρέμβαση τχ. 137


137ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Με ένα πολυσέλιδο και πλήρες αφιέρωμα στη συνάντηση Βαλκάνιων ποιητών, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Έδεσσα κυκλοφόρησε το νέο, 137 τεύχος της τριμηνιαίας πνευματικής επιθεώρησης της Κοζάνης ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Το νέο τεύχος της Π ξεκινάει με ένα ποίημα του Σταύρου Ζαφειρίου και συνεχίζει με μία ανέκδοτη διάλεξη του Ανέστη Ευαγγέλου, που καταγράφει ο στενός συνεργάτης του περιοδικού Θανάσης Ε. Μαρκόπουλος. Περιλαμβάνει ακόμη ποιήματα του καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Β. Πάσχου, της Χλόης Κουτροκόη και το κείμενο «Μικρός λόγος περί ποιήσεως» και δύο ποιήματα του γνωστού ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη. Ακολουθούν τέσσερα θαλασσινά τετράστιχα του Αντώνη Περδικούλη, η αφήγηση της Άννας Στεφούλη «Ο κύριος Θεόδωρος» και ποιήματα της Νίκης Κουζού, του Κώστα Ποζουκίδη και του P. Cavana. Τις σελίδες της κοσμούν ακόμα η μελέτη του Ηλία Βουίτση «Οδοιπορικό του πένθους: Η συνέχεια της διαδρομής», μία παρουσίαση του συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχου, ένα κείμενο του ίδιου του Ηλία Παπαμόσχου «Η δεύτερη μάνα» και από ένα ποίημα του Δ. Τζέλιου και του Αντώνη Περαντωνάκη. Το νέο τεύχος της Π περιλαμβάνει ακόμα το κείμενο του Δ. Τσινικόπουλου «Αταίριαστοι συνοδοί ονείρων» και της Αρχοντούλας Διαβάτη «Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα» και κλείνει με ποιήματα του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή και του Θεόδωρου Ρακόπουλου.
Το πολυσέλιδο αφιέρωμα στο τετραήμερο Βαλκάνιων ποιητών, που πραγματοποιήθηκε 9 με 12 Νοεμβρίου 2006 στην Έδεσσα, περιλαμβάνει τόσο πλήρη καταγραφή των γεγονότων, όσο και ποιήματα και βιογραφικά όλων των ποιητών, που βρέθηκαν τέσσερις μέρες στη μακεδονική πόλη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ποιητές από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας (FYROM) και φυσικά την Ελλάδα και είχαν την ευκαιρία, εκτός από τη γνωριμία με τα έργα των συναδέλφων και γειτόνων τους, να γνωρίσουν και να συνδιαλαγούν για το παρόν και το μέλλον της Βαλκανικής ποίησης, «όλη η γκάμα», όπως ο διευθυντής της Π κος Β.Π. Καραγιάννης παρατηρεί, «του Θούριου και της Χάρτας του Ρήγα».
Παρούσες και σε αυτό το τεύχος της Π οι παρουσιάσεις νέων βιβλίων υπό την επιμέλεια του Μάκη Καραγιάννη και του Γιάννη Κουβαρά, όπως και η στήλη «Περι-διαβάσεις πεζών», αλλά και οι μόνιμες στήλες του περιοδικού, «Ενδό-δημα και εποχιακά» και «Οδός βιβλίων» και «Πάροδος περιοδικών» με όλες τις τελευταίες εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: