Εφημερεύουσες φαρμακείες
Μηδείς ανώνυμος υβριστής
εισίτω (επώνυμοι όμως γίνονται δεκτοί)


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ενα αποσπασματικό σενάριο πραγματικότητας με δόσεις υψηλής λογοτεχνίας


         (Θ. Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» εκδ. Αγρα)
         Σκηνή 1η
Πρωί στο χωριό  και περιμένω το αστικό λεωφορείο που μας πάει και μας φέρνει καθημερινά στο γυμνάσιο της πόλεως. Οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (την αγόραζε το καφενείο των κεντρώων και κρυπτοαριστερών συγχωριανών) κι «Ελληνικός Βορράς» (στο καφενείο των δεξιών όπου σύχναζα τις ώρες μαθησιακής αργίας παρακολουθώντας τους άλλους που έπαιζαν χαρτιά κι εγώ αντί αυτών, βιβλία) είχαν ήδη φτάσει.  Ο κύριος Κωνσταντίνος  Καράτζιας, επιπλοποιός εν ενεργεία τότε, νυν δεξιός, αδιαφιλονίκητος ψάλτης στον Τίμιο Πρόδρομο, στη μισάνοιχτη εξώπορτα του καφενείου Μήτρου Ζιάκα κρατά τον «Ελληνικό Βορρά» διάπλατα ανοιχτό. Απέναντί του κοιτώ την πρώτη σελίδα, ο φέρων αυτήν ήταν στις εσωτερικές και στις λεπτομέρειες, με το οκτάστηλο και τρομώδες για τα αμάθητα μάτια:  «Τετράκις εις θάνατον ο δράκος του Σέιχ Σου Αριστείδης Παγκρατίδης». Δηλαδή; Πως τετράκις; Απορία παιδική· πως μπορεί να γίνει αυτό, ότι πάντα μια φορά κανείς πεθαίνει είτε στην πράξη είτε στα ποιητικά της παρελκόμενα. Οταν κάποτε έγινα δικηγόρος έμαθα για την συγχώνευση των ποινών κατά τη διαδικασία της επιμέτρησής τους. Επίσης έμαθα αργοτερότερον, κοντά στο αριθμητικό (κι «εκτελεστικό» της ετυμηγορίας) «Τετράκις» το πυθαγόρειο φιλοσοφικό «Τετρακτύν» (αφορμή ένα μοντέρνο καφενείο στη γειτονιά μου επί της οδού Κ. Παλαιολόγου).

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

«...και υποσχόμεθα δια να φυλάξωμεν το ραγιαλίκι μας μέχρι θανάτου»

 
Η ηρωική κι αγωνιζομένη Ελλάς της σήμερον
 Ο τίτλος είναι πρόταση κι υπόσχεση των κατοίκων της Κοζάνης τον Απρίλιο του 1821 σε επιστολή τους προς τον Σουλτάνο μετά την έκρηξη της Επαναστάσεως στις παραδουνάβιες χώρες και την Πελοπόννησο. Ηδη ο Γεώργιος Λασσάνης μετά τη συντριβή του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι  έφυγε προς Αυστρία συνελήφθη και φυλακίστηκε μαζί με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη κι άλλους 6-7 συντρόφους τους εκεί.
             ****
Ίσον του σταλέντος μαγζαρίου εις την Βασιλεύουσαν
«ημείς οι ταπεινοί, και πιστοί ραγιάδες Κοζανίται αναφέρομεν εις το κραταιότατον και πολυχρό/νιον δοβλέτι ότι από γράμματα του Πατριάρχου μας εμάθομεν, πως εις τα μέρη της Μπογδανίας/ εφάνηκαν αποστάται κακότροποι άνθρωποι, και ασυνείδητοι, και με το αθεόφοβον φέρσιμόν τους εκίνη/σαν την οργήν του αήττητου κράτους εις όλον το ραγιάδικον γένος, και ετρόμαξεν η καρδία μας δια ένα/ τέτοιον φρικτόν και τρομερόν μήνημα, και ολεθριώτατον πράγμα, το οποίον φέρει κίνδυνον και εις ημάς τους/ αθώους και ειλικρινείς, οπού εξαρχής ήμεν, και είμεθα, και θέλει είμεθα μέχρι της τελευταίας ημών αναπνοής/ πιστοί ραγιάδες με όλον το σαδακάτι, οπού ζητεί το ραγιάδικον χρέος. Ο θεός να εξολοθρεύσει όλους/ τους τοιούτους κακούς ανθρώπους, όπου ούτε να στέκωνται εις τον κόσμον, ούτε να ακούωνται, και να σηκώση/ από ημάς τους πιστούς ραγιάδες κάθε κάθε σουμπεέ.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Την επαύριον της Παγκοσμίου ημέρας ποιήσεως...

 
   Προς γνώσιν και για τις νόμιμες ποιητικές συνέπειες 
                             
Ενα άλλο, όχι μόνο ως τακτικό αριθμητικό, ποιητικό βράδυ (12ο στη σειρά του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ποίησης) έλαβε χώρα στην Κοζάνη. Η πόλη ήταν η πρώτη μαζί με την Αθήνα (και με τους θεσμούς της η κάθε μία, δηλ. την Εταιρεία Συγγραφέων και το άλλοτε ΙΝΒΑ, το 1999) στις οποίες όταν άλλες πόλεις της Ελλάδος ήταν ακόμα σκαρφαλωμένες στις ποιητικές τους δρυς σ’ αυτές μιλούσαν για ποίηση δημόσια και συλλογικά. Οπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου διεξήχθη την 21η Μαρτίου 2011με διοργανωτές το πνευματικό  περιοδικό «Παρέμβαση» και το Συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο. Η φετινή ημέρα με τον γενικό τίτλο «Ασύμπτωτοι λυρισμοί»  ήταν αφιερωμένη στην ποίηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στα λιγοστά ποιήματα του δηλαδή κι όχι στην ποίηση (ανεξάντλητη) των πεζών του κειμένων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του και στον ποιητή, συγγραφέα, μεταφραστή και διορθωτή Παντελή Μπουκάλα και στην ποιητική του συλλογή «Ρήματα» για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο ποίησης το 2011.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

O Θωμάς Κοροβίνης περί του Αριστείδη Παγκρατίδη και άλλων τινών



Για την Πέμπτη 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής εορτής στις 8 το βράδυ περίπου, το λογοτεχνικό περιοδικό  Παρέμβαση και το Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου».
         Το βιβλίο κυκλοφορεί στις εκδόσεις ΑΓΡΑ.
         Πρόκειται τη μυθιστορηματική ανάπτυξη κι εκδοχή της υπόθεσης  Αριστείδη Παγκρατίδη του φερόμενου κι εκτελεσθέντα ως «ο Δράκος του Σέιχ Σου».
         Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου και της πόλεώς του και συζητά με τον Β. Π. Καραγιάννη για την περιπέτεια του βιβλίου.
                  Χώρος το ισόγειο του βιβλιοπωλείου

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα ποίησης εκ νέου



                           Εκτακτο ποιητικό ανακοινωθέν
Την 21η Μαρτίου ημέρα Δευτέρα και περί την 8ην βραδινήν  θα διεξαχθεί, όπως και κάθε χρόνο, ο επίσημος αγώνας της ποιήσεως κατά της λη(ι)θοποιήσεως, της βάρβαρης πολιτικο-κομματικο-ποίησεως πάντων και αντιποιήσεως κάθε ανθρωπιστικής αρχής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποιήσεως.

                           Θέμα: Ασύμπτωτοι λυρισμοί

         Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο φιλόξενο και άνετο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης και θα περιλαμβάνει τρία αναγνωστικά αναλόγια.
         1. Σπονδή στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (και στα ποιήματά του!)
         2. Μικρή σπουδή στον ποιητή Παντελή Μπουκάλα και τα «Ρήματά» του (Κρατικό βραβείο ποίησης 2011)
         3. Ελεύθερον αναγνωστικόν αναλόγιον
         Επί των αναλογίων αναγνώστες θα είναι οι:  Παναγιώτης Μπετσάκος, Στάθης Νατσιός και ευάριθμος και άγνωστος αριθμός ακροατών.
         Στην  εκδήλωση ο συνθέτης και πιανίστας Παναγιώτης Δημόπουλος θα σημειώνει ελεύθερα και κατά του δοκούν τις μουσικές του στίξεις
         Η διοργάνωση ανήκει στο περιοδικό Παρέμβαση και το Συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο

ΥΓ. 1.  Εφιστάται η προσοχή του ευγενούς κοινού της πόλεως  στις απομιμήσεις (αποποιήσεις) της ημέρας.
ΥΓ. 2. Στο περιθώριο της βραδιάς θα μοιράζονται και βιβλία ποίησης

                                            εκ της διευθύνσεως

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

“Πινελιές αγάπης και νοσταλγίας” της Σίμπα-Μαρίας-Αμάμπιλε-Αιμίλιας Ναρντούτσι –Βαϊνά


                                              
Aποτοξίνωση ψυχής ή αποτίναξη του ζυγού της οχλαγωγίας ο οποίος άμα τω ήρι αρχομένω μας πολιόρκησε και μας κατέβαλε; Ολα, όμως ησύχασαν στην πόλη επιτέλους. Η μεθεόρτιος σιωπή έπεσε όπως το χιόνι πάνω στους τάφους. Αλλά όσο “η άνοιξη θα ξεμυτίζει με βήμα  τυφλοπόντικα” (Ευγένιος Μοντάλε), πάντα θα μπορούμε κι εμείς να επιστρέφουμε στις πραγματικές πηγές του είναι μας, με μετρημένο βήμα, λόγο και προσδοκίες. Οσο θα υπάρχει ο άλλος λόγος της τέχνης, και της σκέψης, θα έχουμε λόγο να ελπίζουμε και να το προσπαθούμε τελικά.
                                    ….
         Απόψε ας μιλήσουμε (μάλλον ας επιχειρήσουμε να μιλήσουμε) για ποίηση, για τη μεγάλη, τη μεγαλόπνοη, αλλά και για την ταπεινή και τρυφερή· αυτήν η οποία δεν διεκδικεί  μεγάλες δόξες (άρα ούτε και λόξες). Δεν επιδιώκει να χαράξει βαθιές αυλακιές στη σκέψη και στη μνήμη μας, αλλά μόνον κάτι σαν τις εφήμερες γρατζουνιές που αφήνουν αθέλητα τ’ αγκάθια από ένα λουλούδι, πάνω στο αφύλαχτο δέρμα μας καθώς χώνεται απρόσμενα στην αλύγιστη απάθειά μας. Για να σημειώσει εκεί πως της καθημερινότητας το διάτρητο πιθάρι εντυπώσεων κι εμπειριών τελικά δεν μπορεί να συγκρατήσει τίποτε από το πέρασμα του χρόνου εκτός από τις βιαστικές εναλλαγές των ψυχικών φωτοσκιάσεων.
     

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Εκδηλώσεις λογοτεχνικού λόγου και πράξης μηνός Μαρτίου



περιοδικό Παρέμβαση
----------------------------
1. Παρασκευή  4 Μαρτίου, γενέθλιον Αλεξάνδρου Ππδ., στα Γρεβενά κι εκ της «φαιδράς συντεχνίας” θα λάβει χώρα  μικρή σύναξη των εντελώς φίλων της γραφής αλλά και των τρόπων του Αλεξ. Ππδ. στο υπερώον του οινομαγειρείου Μακεδονικόν.

2. Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 7 το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο  Κοζάνης παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της κ. Σίμπα Ναρντούτσι-Βαϊνά «Πινελιές αγάπης και νοσταλγίας».

3. 20-21 Μαρτίου Διήμερο ποιητικό για την παγκόσμια ημέρα ποίησης με αφιέρωμα στην ποίηση (κυρίως) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Παντελή Μπουκάλα («Ρήματα»). Ο τόπος θα ανακοινωθεί αργοτερότερον.

4. Παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του Θανάτου» (περί της αδίκου εκτελέσεως του Αριστείδη Παγκρατίδη ο λόγος) στο Συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο την 8ην νυχτερινήν της 24ης Μαρτίου.

                                             Συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο